Hlavní obsah

Dobeš nabídl převzetí sklářské školy v Kamenickém Šenově

Právo, Barbora Silná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Liberec

Nejstarší českou sklářskou umělecko-průmyslovou školu v Kamenickém Šenově na Českolipsku hodlá od Libereckého kraje bezúplatně převzít stát. Ministr školství Josef Dobeš (VV) to v úterý odpoledne sdělil libereckým krajským zastupitelům.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr školství Josef Dobeš (VV)

Článek

„Chci vám nabídnout, že od 1. září letošního roku převezmeme sklářskou školu v Kamenickém Šenově, kterou považujeme za rodinné stříbro,“ uvedl Dobeš na zastupitelstvu.

Původní záměr Libereckého kraje totiž počítal se sloučením kamenickošenovské sklářské školy s osm kilometrů vzdálenou umělecko-průmyslovou školou v Novém Boru. To ovšem v kraji vyvolává nevoli a bouře už několik měsíců.

Problémem je nedostatek žáků

Nejstarší česká sklářská škola v Kamenickém Šenově bojuje už několik let s neustálým úbytkem žáků a nezájmem studentů o obor, který prohloubila navíc ještě krize ve sklářském průmyslu, jež postihla Českolipsko v posledních třech letech. V současné době je ve škole pouhých 62 žáků a 25 učitelů, což je ekonomicky neúnosné.

Liberecký kraj na platy učitelů doplácí ročně 1,2 miliónu korun. O optimalizaci sklářských škol přitom uvažovalo už předchozí vedení Libereckého kraje, to současné přišlo zhruba před rokem s návrhem na sloučení kamenickošenovské školy s nedalekou novoborskou sklářskou školou. „Všechny obory by zůstaly zachovány,“ upozornil přitom náměstek hejtmana pro školství Radek Cikl (ČSSD).

Pomocnou ruku už dříve nabídl i bývalý pražský primátor Pavel Bém (ODS), který vloni na podzim deklaroval zájem Prahy najít oboustranně výhodné řešení a dlouhodobou formu spolupráce mezi městem a školou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám