Hlavní obsah

V Praze pokřtili 100metrový stroj na ražbu metra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Zástupci Prahy v pondělí na staveništi na Vypichu pokřtili razicí štít, který bude razit tunely metra v úseku z Dejvické do Motola. Informoval o tom pražský magistrát. Ražba pomocí razicích štítů, která začne letos v dubnu, je podle stavebníků šetrnější než ražba pomocí trhacích prací.

Článek

Na výstavbu tohoto úseku metra budou použity dva štíty, které už dříve dostaly jméno Tonda a Adélka. Jména jim vybrali pacienti z kliniky dětské chirurgie motolské nemocnice. Délka jednoho štítu přesahuje 100 metrů, váha je zhruba 900 tun a průměr čelního štítu činí šest metrů.

Foto: Petr Janiš, Právo

Pražský primátor Bohuslav Svoboda (ODS) křtí stroj na ražbu pražského metra.

Štíty narušují horninu pomocí rotující hlavy. Vyrubaná hornina poté putuje do odtěžovací komory, odkud se přesouvá na pásy. Vytěžený tunel je ihned zajištěn železobetonovým ostěním, takže nevzniká žádný volný prostor.

Foto: ČTK

Plán pražského metra

I v komplikovaném podloží vyrazí štít až 360 metrů měsíčně. Celkově pak oba stroje vyrazí jednokolejné tunely v délce 8,1 kilometru.

Foto: Petr Janiš, Právo

Stroj na ražbu tunelu pražského metra

Nový úsek pražského metra ze stanice Dejvická do stanice Motol bude měřit 6,134 kilometru a bude dokončen v roce 2014. Jeho součástí budou čtyři nové stanice Červený Vrch, Veleslavín, Petřiny a Motol. Stavitelem je sdružení firem Metrostav a Hochtief.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám