Hlavní obsah

Paroubek nakonec do Brna nedojel, delegáti se nedočkali

Právo, jov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bývalý předseda ČSSD Jiří Paroubek nakonec nezavítal na stranický sjezd, který se konal do sobotního odpoledne na brněnském Výstavišti. Původní informace, že skutečně přijede, přitom elektrizovala delegáty a způsobila značný rozruch.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Poslanec ČSSD Jiří Paroubek ve Sněmovně

Článek

Ještě kolem poledne zněly informace jednoznačně: Paroubek přijede. „Aparát nového vedení sdělil, že Jiří Paroubek míří na sjezd,“ řekl Právu důvěryhodný zdroj z jednání sjezdu. O příjezdu expředsedy se ve sjezdových kuloárech hovořilo už v pátek večer. Debaty na toto téma zesílily v sobotu ráno.

V sobotu odpoledne se ovšem začala vize Paroubkova příjezdu hroutit. Někteří delegáti sice hovořili o tom, že byl viděn vůz s expředsedou při vjezdu na brněnské Výstaviště, další ale vyvraceli, že Paroubek dorazí. Všem spekulacím a zaručeným zprávám učinilo přítrž slavnostní zakončení sjezdu, které provedl nový šéf ČSSD Bohuslav Sobotka.

Sjezdem se šířila v souvislosti s Paroubkem i spekulace, že zde oznámí odchod z ČSSD a vstup do České strany národně socialistické 2005. Do této strany už ze soc. dem. odešel Paroubkův stoupenec Jiří Vyvadil. Ten Paroubkovi radil v době, kdy byl předsedou ČSSD.

Účast expředsedy by přitom byla logická po vítězství Sobotky. Paroubek mu totiž vyjádřil přízeň v neproneseném projevu, který zveřejnil na svém webu. „Minulý týden jsem měl dlouhý rozhovor s B. Sobotkou, znám jeho názory, nejsou daleko od mých. Bude ale v čele strany úspěšný jen tehdy, nebude-li obklíčen lidmi bez názorů, lenochy a lidmi bez odvahy,“ napsal Paroubek.

Jisté je jen to, že do Brna zavítal Paroubkův blízký spolupracovník a bývalý šéf PR a marketingu ČSSD Petr Dimun. Přímo na sjezdové rokování ale nedorazil.

Reklama

Výběr článků

Načítám