Hlavní obsah

Proč vláda nezřídila důchodovou a daňovou kalkulačku? diví se člen NERV

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Při vysvětlování důchodové reformy by vládě nesmírně pomohlo, kdyby zřídila kalkulačku, která by dokázala okamžitě spočítat, jak se jednotlivé návrhy reformy odrazí u jednotlivých občanů nebo na státním rozpočtu. V ČT to prohlásil Miroslav Zámečník, člen Národní ekonomické rady vlády, která s vládou na reformě spolupracuje. Vláda ale podle něj od zřízení kalkulačky odstoupila.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Miroslav Zámečník

Článek

Zámečník uvedl, že by vládě „nesmírně ulehčilo život“, kdyby zavedla nějakou kalkulačku, která by ihned zobrazila dopady jednotlivých návrhů. Rychle by z ní bylo patrné, kdy by bylo možné dospět k vyrovnaným státním rozpočtům, co bude reforma znamenat pro každého občana a co pro rozpočet, řekl Zámečník.

V praxi by to pak fungovalo tak, že jakmile by politik přišel s jakýmkoli návrhem, byly by na tabulce vidět důsledky jeho vize ve všech aspektech. „Toto všechno se dá dost precizně spočítat. Že od toho vláda odstoupila, je třeba inteligentně vysvětlit, od toho ale tady nejsem já,“ podotkl Zámečník. Podle něj návrh na zřízení kalkulačky dostal kabinet Petra Nečase (ODS) už předloni.

Podle Zámečníka mnoho lepších nápadů než navyšování DPH neexistuje. „Kalkulačka by se fakt hodila, některé debaty jsou naprosto bezpředmětné,“ dodal ekonom.

Připomněl také, že jeho kolega z NERV Jan Švejnar „udělal docela precizní službu“ a tabulky na propočty změn vytvořil. Kvůli změnám, které vláda v DPH učinila tento týden, je však třeba pozměnit některé parametry, na čemž už se pracuje. „On ten model má a stačí tam teď hodit jiné procento a nejpozději pozítří se to ukáže,“ řekl Zámečník. Vláda totiž odstoupila od původně plánovaného sjednocení DPH na 20 procentech a podle nového modelu se budou sazby postupně přibližovat k 17,5 procenta.

Anketa

Měla by vláda zavést kalkulačku, z níž by byly pro každého patrné změny v daních a důchodech?
Ano
97,6 %
Ne
2,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 14916 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám