Hlavní obsah

Lessy si vybral za náměstky Červíčka a Husáka

Novinky, jim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Policejní prezident Petr Lessy si vybral jako své přímé podřízené dva nové muže. Do vedení české policie se vrací bývalý prezident Vladislav Husák, který bude mít z pozice náměstka na starosti vnější službu policie. Druhým náměstkem se stal dosavadní šéf pražských policistů Martin Červíček, povede službu kriminální policie a vyšetřování. Na policejním webu o tom informovala mluvčí prezidia Pavla Kopecká.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ředitel pražské policie Martin Červíček

Článek

Husák rezignoval na post policejního prezidenta v březnu 2007, média spekulovala, že se zapletl do případu uplácení při rozdělování státních zakázek na výrobu biolihu. Novináři ho navíc přistihli, jak jede po dálnici bezmála dvousetkilometrovou rychlostí. Později nastoupil na místo šéfa cizinecké policie. Ve své nové funkci náměstka pro vnější službu bude mít na starosti uniformovanou policii.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Vladislav Husák na tiskové konferenci na policejním prezidiu

Vizitka Vladislava Husáka

Narodil se 1. října 1965, Policejní akademii vystudoval v roce 2002. K policejnímu sboru nastoupil v roce 1985 (tehdejší Sbor národní bezpečnosti), deset let působil v různých funkcích oddělení dopravních nehod Městské správy VB v Praze (později Správa hlavního města Prahy Policie ČR). V roce 1996 přešel na Obvodní ředitelství policie Prahy 5, kde zastával dva roky funkci ředitele. Na policejní prezidium přišel v roce 2002 z místa zástupce ředitele pražské policejní správy, do roku 2005 působil jako náměstek policejního prezidenta pro uniformovanou policii. Do funkce policejního šéfa, jímž byl jmenován v září 2005, jej navrhl tehdejší ministr vnitra za ČSSD František Bublan. Na funkci policejního prezidenta rezignoval v březnu 2007 v souvislosti s vyšetřováním jeho role v kauze biolíh, podle Inspekce ministra vnitra ale žádný trestný čin nespáchal. Od května 2008 pak řídil Službu cizinecké policie. Je ženatý a má dvě dcery.

V létě 2006 se stal terčem kritiky za rychlou jízdu, kdy ho novináři přistihli, jak při cestě z Lán do Prahy jede svým vozem rychlostí 190 kilometrů za hodinu.

Zdroj: ČTK

Červíček, jehož životní partnerkou je místopředsedkyně sněmovního bezpečnostního výboru Jana Černochová (ODS), kandidoval s Lessym na post prezidenta, podle některých informací za ním stála právě ODS. Červíček, který bude mít pod kontrolou například protikorupční útvar nebo Útvar pro odhalování organizovaného zločinu, se těšil přízni bývalého vedení ministerstva s Ivanem Langerem (ODS) v čele.

Od roku 2007 začal rychle postupovat, z postu šéfa náchodských kriminalistů se stal ředitelem celorepublikové dopravní policie, již vedl v letech 2007 a 2008. Poté byl jmenován ředitelem pražské policie. Langer jeho jmenování musel hájit proti tehdejšímu primátorovi Prahy Pavlu Bémovi, který požadoval výběrové řízení.

Červíčkův nástup do křesla šéfa dopravní policie ohledně raketového postupu v policejní hierarchii, kterému se mezi policisty říká "žabákování", provázely pochybnosti.

Jako vedoucí okresní kriminálky Červíček nemohl dosáhnout na místo šéfa dopravky, proto byl nejprve 15. srpna 2007 povýšen do funkce policejního rady a z ní už se na místo šéfa dopravky přihlásit mohl. Udělal to a jako jediný uchazeč vyhrál.

Současný policejní prezident Lessy je ve funkci od ledna, od té doby na svých postech skončili šéf protikorupční policie Libor Vrba, ředitel policejní logistiky Pavel Kolář, náměstek pro vnější vztahy Ivan Bílek a šéf personálního oddělení prezídia Roman Fidler.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám