Hlavní obsah

Neonacisté v Brně chtějí na 1. máje zmást policii

Právo, Miroslav Homola

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Neonacisté připravují policii a strážníkům na první májový den v Brně horké chvilky. Na tento den jsou totiž ohlášeny a také zatím povoleny hned dva jejich pochody. V obou případech o jejich povolení požádalo sdružení Dělnická mládež.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Brno má s pochody Dělnické strany a neonacistů zkušenosti z minulých let.

Článek

I když o první pochod zažádalo samotné sdružení a ve druhém případě o konání akce zažádala fyzická soba - Erik Lamprecht, který je ovšem předsedou sdružení Dělnická mládež, jde o ideologicky vždy stejnou akci, i když s jinými ohlášenými místy srazu i trasami pochodů.

Protože je jasné, že se akce v obou místech najednou uskutečnit nemohou, jde zjevně o záměr, který přidá komplikace pořádkovým silám.

Organizátoři zjevně zvolili formu dvou žádostí pro případ, že by došlo ke komplikacím a úřady jim konání nepovolily. Jeden z pochodů je totiž naplánován z parku Koliště po trase ulic Cejl - Francouzská - Milady Horákové - Příkop a Bratislavská. Většina trasy tak vede místy zvané brněnský Bronx  s početnou romskou i asijskou menšinou.

Mají spadeno proti národnostním menšinám

A právě proti národnostním menšinám a přistěhovalcům se mají pochody zaměřit, což ani na svých internetových stránkách neonacisté nikterak neskrývají. Obavy, že by jejich akce byly zakázané, pořadatelé mít však nemusí. Městské části, kterých se trasy pochodů dotýkají, sice akce nepovolily, ovšem jinak se na problém díval krajský soud, který loni v prosinci zákaz konání rozsudky zrušil.

„Jsme znepokojeni nad záměrem českých neonacistů uspořádat v Brně prvomájový pochod, který je bez ohledu na to, jak je ohlášen, zjevnou snahou o vyvolání strachu, napětí a konfliktů a je zaměřen především proti příslušníkům národnostních menšin žijících v Brně. Akce se navíc zcela otevřeně hlásí i ke stejnému podniku, který ten den pořádají neonacisté se stejným cílem v Německu. I když proti povolujícím rozsudkům Krajského soudu v Brně podaly příslušné orgány Statutárního města Brna kasační stížnost  k Nejvyššímu správnímu soudu (NSS), ta ale nemá odkladný účinek. Obě shromáždění se tak konat mohou,“ uvedl předseda výboru pro národnostní menšiny  a člen zastupitelstva Martin Ander (SZ).

Prakticky jedinou možností, jak neonacistický pochod zakázat, je až na místě samotném, pokud se účastníci při jeho konání dopustí protizákonného jednání, jako tomu bylo při podobném shromáždění v Brně loni.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám