Hlavní obsah

Důvěra Čechů v EU je rekordně nízká

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Důvěra Čechů v Evropskou unii i Evropský parlament klesla v únoru na historické minimum. Doposud EU důvěřovala vždy alespoň polovina lidí, nyní je to podle šetření společnosti STEM jen 46 procent. Evropskému parlamentu důvěřuje dokonce jen 39 procent dotázaných.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Zatímco v době českého předsednictví v roce 2009 věřilo evropské sedmadvacítce 60 procent Čechů, v dalších letech je patrný znatelný pokles.

"Výzkum nedává přímou odpověď na otázku po příčině takovéhoto poklesu. Výsledek však můžeme dát do souvislosti např. s nebývale nízkou ochotou občanů ČR přijmout euro," připomíná agentura s tím, že tento postoj může souviset s ekonomickými problémy některých států eurozóny i obecnou nedůvěrou Čechů v mezinárodní instituce.

Důvěra Čechů v EU a Evropský parlament (v %)
únor 2009únor 2010únor 2011
Evropská unie605346
Evropský parlament514439
Zdroj: STEM

Unii rovněž více věří mladí lidé s vyšším vzděláním a rovněž příznivci stran vládní koalice. Vůbec největšími eurooptimisty jsou stoupenci TOP 09 (66 procent) následovaní potenciálními voliči ODS (59 procent). Důvěru v EU má i polovina příznivců VV.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám