Hlavní obsah

Na vlaštovky si lidé ještě počkají, víkend bude výjimkou v řadě ledových dní

Novinky, jim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přestože se od víkendu očekává mírné oteplení a v neděli by se teploty měly vytáhnout nad nulu, mrazivé dny zdaleka pro ČR neskončily. Začátek března by měl být opět ve znamení ledových teplot.

Foto: Profimedia.cz

Na jaro, i jeden z jeho symbolů, si lidé ještě budou muset nějakou dobu počkat.

Článek

„Dobrá zpráva je, že se nám o víkendu oteplí a teploty vystoupí malinko nad nulu,“ uvedla víkendovou předpověď Dagmar Honsová z Meteopressu.

Podle ní byl letošní závěr února mimořádně chladný, nejmrazivější za posledních deset let, čemuž odpovídá i rozsah zlomených rekordů uplynulého týdne, kdy po ránu mířily rtuti teploměrů hluboko k úrovni minus třiceti stupňů.

V pátek padlo rekordů o něco méně. Na měřící stanici v Adršpachu naměřili meteorologové Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) minus 16,8 stupně Celsia, na Jizerce minus 27, v Rudolci téměř minus 16, ve Stráži pod Ralskem minus 14,1 a ve Vrchlabí minus 15,3 stupně Celsia.

Teploty se vyhoupnou nad nulu

V sobotu ráno se budou teploty podle Honsové opět pohybovat hluboko pod bodem mrazu, v rozmezí od minus devíti k minus 13 stupňům Celsia, v mezních případech klesnou i k minus 16. Kvůli slábnoucímu mrazivému severovýchodnímu proudění se přes den oteplí, teploty se vytáhnou k intervalu od minus dvou k plus dvěma stupňům Celsia.

Obloha bude na většině území skoro jasná, na některých místech ovšem vytrvá nízká oblačnost, která v kombinaci s téměř úplným bezvětřím zhorší rozptylové podmínky. Smogová situace na Ostravsku nebo Ústecku se tedy nikterak nezlepší. [celá zpráva]

V neděli bude oblačnosti přibývat, objeví se i slabé sněhové srážky, které mnohou být v nížinách mrznoucí nebo smíšené s deštěm, což v noci na pondělí způsobí náledí. Na východě by mělo být o něco jasněji, na Moravě a ve Slezsku bude polojasno. Inverzní charakter počasí ale na některých místech setrvá i během neděle. Přes den by se měly teploty pohybovat nad bodem mrazu od nuly do čtyř stupňů Celsia.

Ledy netají

Neděle ale bude zřejmě na dlouho posledním teplejším dnem. Zpočátku dalšího týdne se začne opět ochlazovat, už v pondělí se teploty posunou o stupeň níže, a v závěru by mohly opět padat rekordy.

Rovněž ČHMÚ předpovídá, že po krátkém oteplení z přelomu února a března půjdou od 3. března teploty znovu i deset stupňů pod bod mrazu.

„Koncem února se denní maxima někdy vyšplhají i k dvaceti stupňům Celsia, takže závěr měsíce může být jakýkoli, tentokrát je ledový,“ uzavírá Honsová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám