Hlavní obsah

V přímé volbě prezidenta by uspěli Švejnar s Fischerem

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Čeští občané dlouhodobě podporují přímou volbu prezidenta, což potvrdil i aktuální průzkum, kdy se pro ni vyslovilo přes 80 procent respondentů. Z možných osobností, které by mohly v roce 2013 kandidovat, má momentálně největší podporu ekonom Jan Švejnar spolu s expremiérem Janem Fischerem. Plyne to z internetového průzkumu společnosti Sanep.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Ekonom Jan Švejnar

Článek

Přestože se pro uzákonění přímé volby v průzkumu vyslovilo 83,7 procenta Čechů, nadpoloviční většina lidí (51,5 procenta) si zároveň myslí, že zákonodárci potřebné změny norem nepřijmou.

"Nejvíce hlasů (18,6 procenta) by v tuto chvíli dostal z nabízené hypotetické kandidátní listiny ve všelidovém hlasování o hlavě státu ekonom Jan Švejnar, který v posledních prezidentských volbách v roce 2008 jen těsně podlehl nynější hlavě státu, Václavu Klausovi," uvedla agentura.

Na druhou příčku se dostal s podporou 14 procent dotázaných bývalý premiér úřednické vlády Jan Fischer. Na třetím místě by byl dlouholetý politik a nynější senátor Petr Pithart s podporou 12,5 procenta lidí.

"Pokud by to podmínky přímé volby prezidenta umožňovaly, 10,2 procenta respondentů by v tomto úřadu opětovně rádo vidělo Václava Klause," uvádí průzkum s tím, že za ním by se s podporou nad čtyři procenta umístili bývalý guvernér ČNB Zdeněk Tůma, lídr TOP 09 Karel Schwarzenberg a předsedkyně Sněmovny Miroslava Němcová.

Kdo z uvedených kandidátů by měl podle Vašeho názoru být zvolen novým prezidentem ČR?
Jan Švejnar18,6
Jan Fischer14
Petr Pithart12,5
Václav Klaus10,2
Zdeněk Tůma4,7
Karel Schwarzenberg4,4
Miroslava Němcová4,3
Miloš Zeman3,8
jiná osobnost*3,8
Václav Havel3,7
Jana Bobošíková2,9
Přemysl Sobotka2,4
Jiří Paroubek1,1
Roman Onderka0,9
Josef Tošovský0,6
Zdeněk Škromach0,3
Lubomír Zaorálek0,2
nevím11,6
* významná osobnost společenského či kulturního života (zpěváci, herci, režiséři apod.)
Zdroj: SANEP

V otázce pravomocí prezidenta nepanuje u veřejnosti širší shoda. Pro jejich navýšení se vyslovila těsná většina (50,9 procenta) respondentů. Strany připravující přímou volbu však o navýšení kompetencí hlavy státu neuvažují.

Do přímé volby prezidenta by se v roce 2013 zapojilo 73,4 procenta respondentů.

Internetového průzkumu se zúčastnilo 8263 lidí. Konal se od 10. do 15. února.

Reklama

Výběr článků

Načítám