Hlavní obsah

O postech v liberecké nemocnici zatím není rozhodnuto

Právo, Barbora Silná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Liberec

Ačkoli liberecký hejtman Stanislav Eichler (ČSSD) ve čtvrtek dopoledne představil tři z pěti nově zvolených členů představenstva Krajské nemocnice Liberec (KNL), o tom, kdo povede nemocnici od března, prý ještě není rozhodnuto. Mezi řádky ale vyplynulo, že o obsazení pozic v představenstvu KNL jednali s nově zvolenými členy několik měsíců.

Článek

„Pokud mohu být konkrétní, tak nabídku jsem dostala v prosinci loňského roku,“ řekla novinářům Aniko Špičková. Danka Kaššovicová pak doplnila, že ona byla oslovena v lednu letošního roku. Neurolog Zdeněk Konrád, o němž se spekuluje jako o budoucím generálním řediteli nemocnice, připustil, že má stále ještě závazky v Praze.

„Jednali jsme krátce,“ odmítl specifikovat, od kdy o nabídce pracovat pro KNL uvažoval. Zbývající dva členové představenstva děkan 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy Tomáš Zima a pražský advokát Josef Skácel na tiskovou konferenci nepřišli.

Primátor o konci minulého vedení hovořil jako o překvapení

Vyjádření nově zvolených členů tak potvrdilo spekulace, že vedení Libereckého kraje dlouhodobě politicky tlačilo na současný management v čele s generálním ředitelem Luďkem Nečesaným, aby odstoupilo z funkcí.

Ve středu přitom hejtman Eichler tvrdil, že pro něho bylo překvapením rozhodnutí o rezignaci členů týmu Nečesaného - ekonomické ředitelky Miloslavy Tanečkové, lékařského ředitele Martina Zítka, technického ředitele Aleše Stránského a dvou primářů v představenstvu šéfa neurocentra Petra Suchomela a traumacentra Richarda Lukáše. [celá zpráva]

Na dozorčí radu KNL ale už hejtman přinesl návrhy na pět nových členů představenstva, které dozorčí rada zvolila. „Musíme reagovat rychle, zbývá nám ještě dovolit tři členy představenstva. Není nic horšího než nejistota,“ reagoval na to ve čtvrtek Eichler.

Liberecká nemocnice má více než dva tisíce zaměstnanců a je největším zdravotnickým zařízením v Libereckém kraji. Odstoupivší management v čele s Nečesaným přišel do nemocnice v roce 2007 v době hluboké krize, kdy dluhy dosahovaly 200 miliónů korun. V průběhu čtyř let se mu podařilo splatit dluhy, dostat nemocnici do výrazného zisku, investovat do obnovy přístrojů, stabilizovat personální situaci. Nemocnice zaznamenala v posledních letech výrazný rozvoj a platy zdravotníků jsou zde jedny z nejvyšších v zemi.

Vedení Libereckého kraje však opakovaně hledalo důvody k tomu, aby vedení nemocnice plísnilo. Vše vyvrcholilo spory o smlouvy na dodávky plynu a elektřiny, kdy vedení Libereckého kraje nutilo management nemocnice k podpisu nevýhodných smluv.

Reklama

Související témata:

Související články

Vedení liberecké nemocnice rezignovalo

Vedení Krajské nemocnice Liberec (KNL), které před čtyřmi lety postavilo zdecimovanou a zadluženou nemocnici na nohy, ve středu rezignovalo. Liberecký hejtman...

Výběr článků

Načítám