Hlavní obsah

Policie zjistila, že příprava nováčků je krátká a nedostatečná

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Devítiměsíční základní kurz, kterým musí projít každý, kdo se chce stát policistou, je příliš krátký na to, aby jeho absolventi byli dostatečně připraveni na běžnou policejní práci. Shodují se na tom jak ministerstvo vnitra, tak samotní policisté. Chtějí, aby se délka studia pro nováčky vrátila alespoň do stavu před zářím 2008, kdy policisté absolvovali minimálně roční základní odbornou přípravu.

Foto: René Chvalina, Právo

Čerství absolventi prý nejsou na sto procent připraveni

Článek

Policejní školy přistoupily ke zkrácení základních kurzů z dvanácti na devět měsíců v posledních třech letech, kdy je zaplnili nováčci z několika po sobě jdoucích náborových kampaní. Nyní vedení resortu připouští, že šláplo vedle.

„Zkrácená forma základní odborné přípravy pro pořádkovou a dopravní policii běží od září 2008 a už od konce roku 2009 nám výkon říká: přestřelili jsme, je to příliš zkrácené.

Policisté nám do výkonu nechodí kvalifikovaní s takovými kompetencemi, jak potřebujeme,“ řekl Právu zástupce ředitele ministerského Odboru vzdělávání a správy policejního školství Petr Koštíř.

Příprava je jedna z nejkratších v Evropě

„Průměr Evropy u základní odborné přípravy je 21 měsíců, my máme jen devět a jsme pátí nejhorší v Evropě,“ podotkl ředitel zmíněného ministerského odboru Miroslav Kroc. O tom, že s policejním školstvím není všechno zcela v pořádku, navíc svědčí i statistiky.

Zatímco předloni policie objasnila asi 38,3 procenta z celkově spáchaných téměř 333 tisíc skutků, loni už objasněnost klesla na 37,5 procenta, a to i přesto, že policie evidovala 313 tisíc skutků, tedy ještě méně trestných činů než v roce 2009.

Prezidium by prodloužení uvítalo

Šéfové útvarů si podle obou úředníků vnitra stěžují, že i po absolvování devítiměsíčního kurzu jsou policisté stále nováčky a není čas se jim plně věnovat, aby mohli stoprocentně plnit své úkoly.

„Vedoucí útvaru předpokládá, že mu po základní odborné přípravě přijde plnohodnotný policista, kterého bude po krátkém seznámení se s místním úsekem moci posílat samostatně do služby. To ale nyní nemůže udělat,“ podotkl Koštíř.

Čerství absolventi podle něj nejsou na sto procent připraveni například k tomu, aby na místě nějaké události dokázali kvalifikovat, jestli jde o trestný čin nebo jen přestupek.

„Uznáváme, že policisté, kteří prošli jen devítiměsíční zkrácenou základní odbornou přípravou, mají větší rezervy v připravenosti na výkon služby a určitě bychom uvítali nějakou úpravu v podobě prodloužení toho základního kurzu,“ řekla Právu mluvčí policejního prezidia Pavla Kopecká.

Pouze dva měsíce odborné praxe

Současný devítiměsíční kurz pro policejního nováčka zahrnuje nejprve jeden měsíc trvající tzv. přijímač ve školních policejních střediscích v jednotlivých krajích nebo přímo v policejních školách. Během něj by se měli adepti naučit úplné základy, tedy firemní kulturu, střelbu nebo třeba jak si správně obléci uniformu.

Po absolvování přijímače nastupují studenti na šest měsíců do školních lavic a následně je čekají dva měsíce odborné praxe. Po ní by měli už jako hotoví policisté nastoupit k jednotlivým základním útvarům.

Škola na devět měsíců

Jenže v minulosti měli na svou přípravu mnohem více času. Před revolucí v roce 1989 trval základní kurz nováčků dokonce 24 měsíců, do roku 2007 to bylo osmnáct, přičemž rok běžela příprava ve školních lavicích a zbylých šest měsíců zaplnila praxe. Do září 2008 už nováčci trávili v základním kurzu dvanáct měsíců, z toho devět ve škole.

Právě na tuto délku by se nyní chtělo ministerstvo vnitra i policie vrátit. Zatím prý platí předběžný plán, že od června už by školní část základní odborné přípravy byla znovu devítiměsíční. Nicméně ministerstvo i policejní prezidium ještě čeká na podrobnou analýzu celého policejního školství, jejíž výsledky by měly být známé v dubnu.

Reklama

Výběr článků

Načítám