Hlavní obsah

Rathův poradce a šéf svazu pacientů vede sbírku na jeho pokutu. Bárta se diví

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Svaz pacientů ČR vyhlásil sbírku na pokutu, kterou ve čtvrtek udělil mandátový a imunitní výbor Sněmovny poslanci a středočeskému hejtmanovi Davidu Rathovi (ČSSD) za výrok o údajně opilém ministru financí Miroslavu Kalouskovi (TOP 09). Informoval o tom šéf svazu Luboš Olejár. Podle ministra dopravy Víta Bárty (VV) si ovšem Olejára Rath platí coby svého poradce a nad jeho gestem kroutí hlavou.

Foto: Petr Horník, Právo

Poslanec a středočeský hejtman David Rath

Článek

"Takže pan Rath z peněz poplatníků kraje uplatil Svaz pacientů, aby za něj zaplatil jeho vlastní pokutu mandátovému a imunitnímu výboru. Toho může být opravdu schopný jen on," napsal v pátek na Facebooku Bárta. Středočeská ODS si už loni stěžovala, že není jasné, jakou práci pro Ratha Olejár odvádí a kolik za ni dostává peněz.

Mluvčí hejtmanství Berill Mascheková loni uvedla, že má radit hejtmanovi v oblasti kvality zdravotnické péče o pacienty v krajských zdravotnických zařízeních i v souvislosti se zřízením funkce pacientského ombudsmana. Podle středočeské ODS měl s krajským úřadem uzavřenu dohodu o pracovní činnosti do konce loňského roku.

Olejár v pátek nezvedal telefon. V tiskové zprávě nicméně označil Ratha za bojovníka proti alkoholismu a rozhodnutí výboru udělit mu pokutu ve výši 10 tisíc korun za skandální. Současně sdělil, že jejich organizace udělila mandátovému a imunitnímu výboru veřejnou důtku za "nevhodné rozhodnutí, za špatný příklad pro mládež a nezvážení důsledků takového rozhodnutí".

"Rath jen ukázal na konzumenta Kalouskovice"

Šéf svazu pacientů také v tiskové zprávě uvedl, že Rath byl postižen za "ukázaní prstem na jednoho z poslanců, který je znám také tím, že si nechává vyrábět vlastní Kalouskovici, kterou rád tu a tam nabízel v minulých letech". Svaz pacientů prý Ratha podpoří i tím, že ustavuje Výbor na ochranu před alkoholismem a alkoholiky.

S podobnou akcí, kdy se veřejnost začala skládat na úhradu pokuty, se Rath během své politické kariéry setkal, sledoval ji ovšem z opačného břehu. Před dvěma lety vyměřil soud Miroslavu Mackovi (ODS) pokutu ve výši sto tisíc korun odškodného právě Rathovi za pohlavek, který mu uštědřil před zapnutými kamerami. K tomu mu musel nahradit 35 tisíc za soudní výlohy a veřejně se mu omluvit.

Krátce po verdiktu vznikla sbírka na splacení Mackovy pokuty, což zakládající člen ODS vysvětloval tím, že lidé tak vyjadřují sympatii s uštědřenou fackou. Částka nakonec převýšila pokutu vyměřenou soudem, Macek ji celou dal na dětské domovy a pokutu zaplatil sám.

Reklama

Související témata:

Související články

Macek se omluvil Rathovi za pohlavek

Bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek se v úterý omluvil za facku, který mu dal v květnu 2006 na sjezdu stomatologů Davidu Rathovi. Omluvu napsal v dopise,...

Výběr článků

Načítám