Hlavní obsah

Lidovci by se ve volbách dotáhli na Věci veřejné

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Volby do Sněmovny by v lednu skončily vítězstvím ČSSD, která by měla 24,3 procenta hlasů. Za ní by byla ODS s 20,1 procenty a TOP 09 se ziskem 17,1 procenta hlasů. Lidovci se 7,5 procenty hlasů by se vrátili do Sněmovny a dokonce by se dotáhli na Věci veřejné se 7,3 procenty.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Ve Sněmovně by usedli i komunisté s 13,8 procenty. Podle volebního modelu společnosti Factum Invenio by si strany nynější vládní koalice udržely většinu 102 křesel.

V přepočtu na mandáty by měla ČSSD 57 poslanců, zatímco druhá ODS by disponovala 47 zákonodárci. TOP 09 by měla 40 křesel, komunisté 28  a VV 15. Návrat do Sněmovny by po loňských volbách mohli slavit lidovci, kteří by získali 13 poslanců.

V porovnání s výsledky voleb si ČSSD mírně polepšila, stejně jako TOP 09 a komunisté. Zisk občanských demokratů by byl prakticky identický, naopak ztrátu by zaznamenaly VV.

Ochotu přijít k volbám vyjevilo dle průzkumu 60 procent oprávněných voličů, což je o něco méně, než byla účast při posledních volbách.

Průzkum se uskutečnil v polovině ledna na vzorku 982 lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám