Hlavní obsah

Sobotka snížil Haškův náskok v boji o post nového šéfa ČSSD

Právo, Miroslav Homola

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc
Aktualizováno

Bohuslav Sobotka získal v sobotu nominaci pro volbu nového předsedy ČSSD na Olomoucku a jižní Moravě. Snížil tak náskok svého hlavního vnitrostranického rivala Michala Haška na 7:6.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Lídr ČSSD Bohuslav Sobotka, za ním šéf Asociace krajů Michal Hašek (ČSSD)

Článek

Dlouholeté politické zkušenosti zúročil jen velmi těsným výsledkem na domácí půdě na jižní Moravě Bohuslav Sobotka, když mu delegáti konference dali jen o jedenáct hlasů víc než Michalu Haškovi.

„Beru to skutečně jako výsledek mé práce a jakési zhodnocení od lidí, kolegů v místech kde jsem před více než dvaceti léty ještě jako student pomáhal stranu zakládat,“ poděkoval bezprostředně po volbě Sobotka, který po sobotních konferencích v 0lomouci a v Pustiměři na Vyškovsku snížil Haškův náskok v preferencích na 7:6 a jehož vítězství rozhodně nebylo tak jednoznačné, jak se na Vyškovsku očekávalo.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Zatímco Walter Komárek se v Pustiměři na Vyškovsku stal téměř jednomyslně čestným předsedou ČSSD, o výkonném předsedovi se rozhodne až v březnu. Souboj Hašek-Sobotka je stále napínavější.

„Rozhodnuto není ještě nic, ostatně těsné výsledky voleb svědčí o podpoře nás obou a definitivně jasno bude až 18 a 19. Března na celostátní konferenci v Brně. Důležité však je, že náš souboj je velmi korektní a že nám oběma jde především o silnou a také slušnou sociálně demokratickou stranu,“ uvedl Michal Hašek.

Oba  - Sobotka i Hašek zároveň uvedli, že v případě jejich vítězství počítají s druhým z jejich duelu pro vedení budoucí strany. „Pokud bych zvítězil já, budu apelovat na delegáty, aby volili kolegu Sobotku jako místopředsedu,“ uvedl doslova Hašek. Zatímco hlasování o návrhu budoucího předsedy strany bylo mezi 159 platnými hlasy velmi těsné. Zcela jinak dopadlo hlasování o kandidátovi na čestného předsedu ČSSD. Tím se stal téměř jednohlasně Walter Komárek.

Reklama

Výběr článků

Načítám