Hlavní obsah

V otázce dluhu po MS se koaliční partneři postavili proti primátorovi

Právo, Barbora Silná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Liberec

Liberečtí zastupitelé budou ve čtvrtek jednat o návrhu libereckého primátora Jana Korytáře (Změna pro Liberec), který jim chce předložit návrh na úhradu zhruba třetinového dluhu ze 112 miliónů korun po Mistrovství světa v klasickém lyžování v Liberci v roce 2009.

Foto: Barbora Silná, Právo

Liberecký primátor Jan Korytář (ZL) přijímá primátorský řetěz od svého předchůdce Jiřího Kittnera (ODS). Archivní foto.

Článek

Ještě před začátkem zasedání zastupitelů ale rozdal náměstek primátora Jiří Šolc (Liberec občanům) tiskové prohlášení, v němž označil primátorovo středeční vyjádření za „nepřesné a jednostranně interpretované.“

„V současné době bude zahájen interní audit, probíhá policejní vyšetřování a šetření finančního úřadu, které se týká nakládání s prostředky organizačního výboru Mistrovství světa 2009. V této situaci rozhodně není jednomyslným a konečným rozhodnutím vedení města zavázat se ke splácení dluhů, u kterých neznáme strukturu ani viníky,“ uvedli ve společném prohlášení zástupci zbývajících tří koaličních stran – ČSSD, Liberec občanům a Unie pro sport a zdraví.

Postavili se tak ještě před začátkem zastupitelstva proti primátorovi a jeho uskupení Změna pro Liberec. „Navíc jsme v situaci, kdy město Liberec nedisponuje volnými finančními prostředky,“ napsali v prohlášení zástupci tří koaličních stran.

Dodali, že v etické rovině nelze negativní roli města vymazat, „nicméně je třeba pečlivě vážit každé slovo.“ „V okamžiku, kdy je financování příspěvkových organizací města na pokraji existence, kdy snižujeme platy, teče nám do škol a silnice se rozpadají, prostě a jednoduše nemůžeme vyslovit unáhlený slib splácení neprověřených dluhů,“ napsali v prohlášení.

Reklama

Výběr článků

Načítám