Hlavní obsah

Bém chystá zákaz nových syntetických drog

Novinky, jim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

ODS se chce vypořádat s nástupem nových syntetických drog, které se do ČR začaly šířit z Polska. Zejména na Ostravsku a Těšínsku takřka ze dne na den vznikly obchody prodávající omamné látky, které nejsou zákonem v Česku zakázány. Bývalý primátor Prahy Pavel Bém coby expert na protidrogovou problematiku ODS proto hodlá do seznamu zakázaných látek přidat 15 nových položek.

Foto: Jan Handrejch, Právo

"Mně to do ruky nedávejte," řekl premiér Petr Nečas poslanci Pavlu Bémovi (oba ODS), který představoval nové drogy na českém trhu.

Článek

Premiér a šéf ODS Petr Nečas představil Béma jako špičku mezi českými politiky v oboru protidrogové prevence.

Bém také hodlá upravit legislativu tak, aby napříště rozšiřování zakázaných drog nemusel schvalovat parlament, ale pouze vláda, což by mělo systém zpružnit.

Seznam zakázaných látek se rozšíří o 15 dalších:
Karfentanil, Tapentadol, Butylon, Flefedron, JWH-018, JWH-073, JWH-081, JWH-250, MDVP, Mefedron, Methylon, Nafyron, Salvinorin A, TFbMPP, Ketamin

Jako příklad nových drog uvedl kanabinoidy. Podle Béma neexistuje žádná rozsáhlá studie, která by porovnávala účinky kanabinoidů s výjimkou jedné, podle níž jsou nové druhy kanabinoidů na českém trhu v porovnání s marihuanou nebo hašišem až desetkrát silnější. Na Ostravsku a Těšínsku je kupci prodávají jako součást směsí na vykuřování skleníků. Podle Béma se ovšem droga šíří i do Prahy.

Mezi dalšími drogami, jež se brzy objeví na seznamu zakázaných látek, jsou také syntetické opiáty nebo například salvinorín, který obsahuje šalvěj divotvorná.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám