Hlavní obsah

Básně exstarosty jdou na dračku, Břeclav je chce rozprodat

Právo, Milan Vojtek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Břeclav

Rozruch kolem básnické sbírky bývalého břeclavského starosty Dyma Piškuly (SNK-ED) a jeho básnické sbírky je pro město užitečný. Lidé si knihu houfně kupují. Ne pro uměleckou hodnotu, ta není nijak závratná, ale pro humbuk, který vyvolala.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Turistické a informační centrum má plno práce. Prodává zájemcům sbírku básní bývalého starosty.

Článek

Turistické a informační centrum, které ve čtvrtek začalo prodávat zbytek nechtěného dědictví, je v centru pozornosti. Míří tam objednávky na zaslání knihy dobírkou, i kroky těch, kteří si dílo chtějí koupit osobně.

„Já to číst nebudu, chtějí to po mně z naší firmy z Prahy, tak to jdu jenom vyzvednout,“ řekl muž, který vyskládal na pult infocentra tři stokoruny za tři brožury pro pražské šéfy. Pohled, kterým odpověděl na otázku, zda si básničky přečte, pověděl i beze slov, že jeho stanovisko k dílu by autora určitě nenadchlo.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Lidé v Břeclavi mají o sbírku velký zájem.

Většinu zájemců vede k nákupu zvědavost, jestli jsou v knížečce opravdu podobné skvosty, jako mohli vidět v ukázkách ve novinách, televizi či na internetu. Další chtějí mít momentálně nejslavnější básnickou sbírku doma jen kvůli popularitě, kterou získala.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Sbírka básní bývalého starosty

„Myslím, že bych si zasloužila provizi z prodeje. Nebýt toho rozruchu, co moje výhra v tombole vzbudila, asi by starosta o básničky ještě dlouho zakopával,“ miní žena, která celou kauzu odstartovala. Peníze by ale nechtěla pro sebe, ale pro organizaci Sokola v Charvátské Nové Vsi, kde by je dokázali využít na akce pro veřejnost.

„Dávat provize? Není to tak jednoduché. Jak se ukázalo, svá práva má i výtvarník, který sbírku ilustroval, a ten se také hlásí se svým nárokem. Navíc při prodeji budeme muset odvádět daň, tak budeme rádi, když se městu vrátí alespoň část z vynaložených peněz,“ připomněl vedoucí odboru vnitřních věcí břeclavské radnice Zdeněk Opálka.

„Co se neprodá, nabídneme k odkoupení autorovi,“ uvedl starosta Oldřich Ryšavý (ČSSD).

V budoucnu by se neměla podobná situace opakovat. "V tuto chvíli nikdo z vedení města žádnou básnickou sbírku nepíše,“ řekl místostarosta Miloš Petrů (KDU-ČSL). Případ městem koupených veršů bývalého starosty a dalších, kdy vedení prodávalo své věci městu, ale bude mít vliv na budoucí práci úřadu.

„Považuji to za nehorázné a neslušné, proto chci, aby se zásady změnily, aby byl mechanismus, který zabrání, abychom se takto znemožnili,“ řek Ryšavý.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Starosta Dymo Piškula přichází do soudní síně.

„Píše-li starosta ve volném čase básničky nebo scénáře, není na tom nic zavrženihodného,“ odmítá Piškula humbuk, který se kolem sbírky strhl.

„Nám také nevadí starosta a jeho tvorba, to rozhodně ne, ale vhodnost básní k prezentaci města. K tomu se rozhodně nehodí, a to byl oficiální důvod nákupu,“ odmítá námitky Ryšavý.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám