Hlavní obsah

Klíčníci chtějí vrátit do katedrály sv. Víta za války zrekvírované zvony

Právo, Jiří Ovčáček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sedm držitelů klíčů ke korunovačním klenotům, kteří tvoří Radu katedrály sv. Víta, se v úterý poprvé sešlo na jednání. Podle předsedkyně Sněmovny Miroslavy Němcové (ODS) na schůzce otevřeli téma návratu tří zvonů do katedrály, které byly zrekvírovány za první světové války. Jde o zvony Marie, Domnik a Ježíš.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Klíčníci se sešli před Korunní komorou.

Článek

„Je to určitě jedno z témat, o kterém se budeme bavit,“ řekla Němcová Právu k možnému návratu zvonů po jednání Rady katedrály. Její první jednání svolal na úterní dopoledne na Pražský hrad prezident Václav Klaus. Ve věži katedrály jsou nyní zvony čtyři - Zikmund, Václav, Jan Křtitel a Josef.

Němcová na schůzku přinesla držitelům klíčů studii Parlamentního institutu, která se věnuje historii jejich předchůdců, a to od 15. století. Řešil se i samotný provoz katedrály. Klíčníci se dozvěděli, že stát do svatostánku investuje každý rok 20 až 30 miliónů korun.

Komoru otevíralo pět nováčků

Role klíčníka se přitom v úterý poprvé ujalo pět držitelů. Premiéru při otevírání dveří Korunní komory v katedrále, kde jsou uloženy korunovační klenoty, zažili předseda vlády Petr Nečas (ODS), šéf Senátu Milan Štěch (ČSSD), předsedkyně Sněmovny Němcová, pražský primátor Bohuslav Svoboda (oba ODS) a pražský arcibiskup Dominik Duka.

Klíč je ještě v držení prezidenta Klause a probošta Metropolitní kapituly u sv. Víta Václava Malého, pro ty už ale nebyl vstup do Korunní komory novinkou. Klíče ke korunovačním klenotům samozřejmě nejsou majetkem zmíněných politiků a církevních představitelů, ale drží je z titulu své funkce. Když v ní skončí, předávají klíč svému nástupci.

Rada katedrály, sdružující sedm klíčníků, vznikla na základě loňské dohody státu a církve o společné správě svatostánku, kterou podepsali Klaus a Duka.

Prezident všechny zkontroloval

Prezident si, jak avizoval už minulý týden, nejprve ověřil, že nikdo z přítomných klíč nezapomněl. Nováčci vzorně ukázali, že „vstupenku“ do Korunní komory mají s sebou. V samotné katedrále pak klíčníky uvítal pražský arcibiskup. Katedrála sv. Víta je podle Duky symbolem náboženství a také důležitých událostí našich dějin.

„Katedrála je každého občana, který si je vědom odpovědnosti k dějinám této země,“ uvedl Duka. Slavnostní akt odemykání Korunní komory podtrhoval Svatováclavský chorál.

Klíčníci pobyli v Korunní komoře asi deset minut, korunovační klenoty ale neviděli, ty zůstaly ukryty ve schránkách. Podle Němcové, která do místnosti s klenoty vstoupila poprvé v životě, to byl přesto velký zážitek.

Korunní komora byla naposledy otevřena v roce 2008 po znovuzvolení prezidenta Klause, kdy byly korunovační klenoty vystaveny pro veřejnost.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám