Hlavní obsah

Dodržování podmínek prodeje kaprů se lepší, tvrdí veterináři

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Dodržování předpisů ze strany prodejců vánočních kaprů se v důsledku kontrol z dlouhodobého hlediska lepší, řekl ve středu ředitel Městské veterinární správy v Praze Antonín Kozák. Spolu s představiteli veterinární správy se inspekce na farmářském tržišti na Kubánském náměstí v Praze 10 zúčastnil také ministr zemědělství Ivan Fuksa (ODS).

Článek

"Postupně jsme si ty věci vyříkali, zaplatily se za ty roky také nějaké pokuty," uvedl Kozák s tím, že výše pokut za největší prohřešky dosahovala v uplynulých letech v jednotlivých případech kolem 10.000 Kč. Nejčastějšími prohřešky bývají přeplňované kádě, dodal Kozák.

"Prověřili jsme, zda cesta kapra na vánoční stůl je co nejšetrnější a zda zaručuje čerstvost a kvalitu požadovanou zákazníkem. Rybí maso vzhledem k jeho přednostem a nutričním hodnotám na náš stůl ale patří nejen o Vánocích," uvedl Fuksa. Připomněl, že prodej živých sladkovodních ryb na domácím trhu letos vzrostl o 700 tun. Zároveň dodal, že od roku 2000 se poprvé podařilo spotřebu sladkovodních ryb na vnitřním trhu zvýšit nad úroveň vývozu o celých deset procent.

V letošním roce na území hlavního města mohou lidé kapry, ale také další druhy ryb, koupit zhruba na 180 místech. Prodává je téměř šest desítek různých firem.

Prodejci musí dostatečně velké kádě

"Z hlediska letošního prodeje se podmínky nemění. Zásady jsou stejné, vyplývají z platné právní úpravy," uvedl Kozák. Prodejci musí podle předpisů mít například dostatečně velké kádě, dostatečný přívod a odtok vody do kanalizace. Veterinářům jsou prodejci v případě, že to kontroloři požadují, předložit doklad, kde byly ryby posledně sádkovány.

Kontrolní veterinární orgány se kromě těchto zásad řídí také ustanoveními zákona na ochranu zvířat proti týrání. "Z tohoto zákona například vyplývá, že ryby lze usmrcovat pouze omráčením silným úderem tupým předmětem na temeno hlavy a následným vykrvením přetnutím míchy a cév řezem bezprostředně za hlavou nebo se přetnou žaberní oblouky a provede vykrvení za hlavou," řekl již dříve mluvčí Státní veterinární správy Josef Duben.

Tradiční český prodej a zabíjení vánočních ryb v ulicích má také své odpůrce zejména mezi ochránci zvířat. Například iniciativa Vánoce bez násilí uspořádala v minulých dnech protestní happening. [celá zpráva]

Aktivisté během něj rozdávali letáky, ve kterých popisovali, jak necitlivě se zachází s kapry při výlovu rybníků, jak musí hladovět, jak se dusí, když je přenášejí bez vody, jak se bojí o život a nabádali v nich k vegetariánství.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám