Hlavní obsah

Modro-oranžová koalice odpálkovala v Praze návrhy TOP 09

Právo, Hynek Paštěka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Úterní mimořádné zasedání pražského zastupitelstva, o jehož svolání požádali zastupitelé TOP 09, skončilo zhruba už po hodině a půl. Ovšem bez jakéhokoliv výsledku, nebyl totiž schválen program jednání a modro-oranžová koalice vedená primátorem Bohuslavem Svobodou (ODS) zarazila snahy opozice o zprůhlednění výběrových řízení hned v zárodku.

Foto: Jakub Troníček, Právo

Kolem pražského magistrátu i uvnitř budovy hlídkovaly během jednání zastupitelstva posílené hlídky strážníků.

Článek

Hlavním bodem mělo být zastavení probíhajícího výběrového řízení na stavbu nové linky Ústřední čistírny odpadních vod (ÚČOV) na Císařském ostrově. TOP 09 se domnívá, že zadávací podmínky tendru umožňují účast jen malému počtu firem a při výstavbě nebudou moci být využity všechny dostupné technologie. Proto chce buď výběrové řízení zastavit, nebo alespoň změnit tak, aby se na něm mohlo účastnit větší množství firem.

Zástupci koalice ODS a ČSSD v diskuzi před schvalováním programu jednání upozorňovali na rizika, která by ze zastavení tendru plynula. Jen příprava nového výběrového řízení by prý trvala nejméně další rok, Praha by údajně také nemohla kvůli prodlení čerpat dotace z evropských fondů. Ty mohou dosáhnout šesti miliard korun..

Do jednání neprošly ani další body navrhované TOP 09. Návrh na zbavení mlčenlivosti pracovníků magistrátu, kteří se účastnili výběrových řízení v souvislosti s kauzou Opencard. „Je to v rozporu se zákonem, zastupitelstvo nemůže zbavovat mlčenlivosti, to může udělat pouze ředitel magistrátu na žádost policie,“ řekl k tomu zastupitel Petr Hulinský (ČSSD).

Koalice nadále tlačí Tůmu do rady

TOP 09 také zkusila do programu zařadit volbu předsedy kontrolního výboru. Ani to se jí však nepovedlo. Nově zvolený předseda pražské ODS Boris Šťastný pouze zopakoval, že stále platí nabídky, aby TOP 09 obsadila místo jedenáctého radního s kontrolními pravomocemi, případně aby post předsedy vzal lídr pražské TOP 09 Zdeněk Tůma. Na to však TOP 09 přistoupit nechce.

Celé jednání se neslo na rozdíl od toho minulého v poklidném duchu. Přispěly k tomu zřejmě i desítky městských strážníků, kteří byli všude kolem budovy magistrátu i uvnitř. Přístup do budovy byl také možný jen zadním vchodem.

Reklama

Výběr článků

Načítám