Hlavní obsah

Prezidentem by mohl být Onderka, Zaorálek nebo Škromach, míní Hašek

Právo, Novinky, ČTK, jov, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Příštím prezidentem by mohl být brněnský primátor Roman Onderka (ČSSD), místopředseda Senátu Zdeněk Škromach či místopředseda sněmovny Lubomír Zaorálek. To je alespoň představa kandidáta na předsedu ČSSD Michala Haška. V sobotu je v této souvislosti jmenoval na krajských konferencích ČSSD. Informoval o tom server blízký Jiřímu Paroubkovi Vaševěc.cz.

Foto: Petr Horník, Právo

Bohuslav Sobotka (ČSSD)

Článek

Hašek svůj výrok potvrdil s tím, že jako šéf ČSSD by prosazoval přímou volbu prezidenta a silného sociálnědemokratického kandidáta. "Jako šéf ČSSD bych prosazoval, a pokud se to povede, byl bych velmi rád, kdyby sociální demokracie dokázala vygenerovat vlastního silného kandidáta, úspěšného politika. Zmínil jsem tři jako příklad," uvedl Hašek. Dodal, že výčet není úplný.

Hašek také oznámil, že by se v pozici šéfa strany pokusil o narovnání vztahu s předchůdci ve vedení ČSSD Milošem Zemanem, Vladimírem Špidlou a Jiřím Paroubkem. "Všichni byli ve své době velmi úspěšnými premiéry," řekl s tím, že by s nimi chtěl zahájit dialog a konzultovat s nimi věci týkající se politiky. "Mají velké politické zkušenosti," uvedl. Současné vztahy straníků s bývalými předsedy označil za nenormální.

Hašek, který o výsledcích informoval Právo, v sobotu deklaroval, že pokud bude v březnu na sjezdu zvolen šéfem ČSSD, zasadí se o přímou volbu prezidenta. Místopředsedy strany Romana Onderku, či Zdeňka Škromacha jmenoval jako možné typy kandidátů sociální demokracie na prezidenta.

Pardubická ČSSD nominovala v sobotu na krajské konferenci na post předsedy Bohuslava Sobotku a Michala Haška. Sociální demokracie v Královéhradeckém kraji na konferenci nenominovala nikoho, žádný kandidát totiž nezískal potřebný počet hlasů. Souboj ale byl vyrovnaný, v hlasování dostali Sobotka a Hašek shodný počet hlasů, čtyřicet.

Reklama

Výběr článků

Načítám