Hlavní obsah

Učitelé dostanou přidáno den před stávkou

Právo, Marek Přibil, Lukáš Bek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Platový skok ve školství až o osm tisíc korun od Nového roku má vláda schválit na úterním zasedání. Bude to den před celostátní odborářskou stávkou proti snižování mzdových prostředků v ostatních resortech státní a veřejné správy až o deset procent. Učitelé jsou jediní, kteří si mají naopak polepšit.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Protest učitelů. Archivní foto.

Článek

„Novou tabulku pro učitele regionálního školství přesně podle koaliční smlouvy vláda schválí příští týden. Ty prostředky, které mají sloužit k navýšení platů učitelů, budou v rozpočtu na příští rok,“ potvrdil Právu premiér Petr Nečas (ODS).

Ministr školství Josef Dobeš (VV) již mnohokrát slíbil, že od ledna 2011 budou brát kvalifikovaní učitelé minimálně dvacet tisíc hrubého. Nová závazná tarifní tabulka, již má kabinet schválit formou vládního nařízení, by měla být podle délky praxe rozdělena do pěti platových stupňů místo současných dvanácti.

„Bude se nastupovat za 20 tisíc minimálně a dostane přidáno i učitel v předdůchodovém věku,“ uvedl již Dobeš. Například nastupující učitelky v mateřské škole spadající do deváté platové třídy by si tak měly polepšit právě až o 8000 korun.

Kantoři na základních a středních školách, kterých se týká hlavně 11. a 12. platová třída, však i s třicetiletou praxí dostanou přidáno jen pár stokorun. Jejich tarifní mzda by se pak měla pohybovat lehce nad 24 tisíc.

Výměry do Silvestra

Také mluvčí školství Václav Koukolíček včera ujistil, že Dobešovy sliby platí. „Na účely zvýšení platů je vyčleněno 2,1 miliardy korun navíc. Ředitelé vypracují pro učitele nové platové výměry v souladu s novými platovými tabulkami. Kantoři by měli nové výměry podepsat do Silvestra,“ uvedl mluvčí pro Právo.

Od 23. prosince až do 2. ledna jsou však prázdniny, takže výměry by měli učitelé podepsat už do 22. 12., případně po Novém roce.

Ředitelé škol zatím přitom žádné pokyny ohledně platů ani od ministerstva, ani od zřizovatelů, tedy obcí, neobdrželi. Šéf pražské ZŠ Emy Destinnové Ota Bažant Právu řekl: „Zatím jsme žádné pokyny nedostali. Došel jen pokyn od magistrátu odlišit kvalifikované učitele od těch, kteří nemají pedagogické vzdělávání. Do 15. pak máme odevzdat seznam, v jaké platové třídě tito učitelé jsou.“

Peníze půjdou podle Koukolíčka do škol standardní cestou přes kraje a obce. „Co se týká osobního ohodnocení, tyto prostředky zůstávají stejné jako loni, takže by nikomu klesnout nemělo.“

Platy kantorům letos poklesly

Jenže už v září začala část učitelů volat SOS. Jen co nastoupili do škol, hned se jim snížily platy. Podle zjištění Práva jim totiž ředitelé buď zcela, anebo částečně sebrali právě nadtarifní osobní ohodnocení.

Problém tkví podle ředitelů v tom, že v rámci úsporných opatření byly počátkem kalendářního roku svázány prostředky na mzdy ve výši tří miliard. Vláda ale rozhodla v srpnu o rozmrazení jen 1,5 miliardy. Zároveň středoškolští ředitelé posílali zřizovatelům, tj. krajům, výkazy o počtech studentů. Na jejich základě vždy obdrží peníze. Jenže dětí často opět ubylo, tím pádem je i méně prostředků.

Průměrná mzda pedagogů včetně ředitelů škol byla v 1. pololetí tohoto roku 24 404 koruny. Proti loňsku si tak pohoršili o 195 Kč. Vyplývá to z říjnových statistik Ústavu pro informace ve vzdělávání. Pokud by se do nich nezapočítávali vedoucí zaměstnanci škol, brali mezi lednem a červnem učitelé a vychovatelé průměrně 22 174 korun. Průměrný Čech přitom za stejné období bral 23 135 korun.

Dobeš přiznal, že od snižování platů nebyl schopen uchránit nepedagogické pracovníky škol, třeba kuchařky nebo školníky. Ti se proto chystají připojit k plánované stávce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám