Hlavní obsah

Lékaři brání ministra zdravotnictví, slíbil měkčí škrty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká lékařská komora (ČLK) podpořila v neděli v usnesení sjezdu ministra zdravotnictví Leoše Hegera (TOP 09) a nabídla mu spolupráci na reformních krocích. Jeho případné odvolání by nepovažovala za řešení problémů zdravotnictví, ale naopak za důkaz toho, že vláda problémy zdravotnictví řešit odmítá.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09)

Článek

Usnesení schválilo 240 delegátů pražského sjezdu, dva byli proti, sedm se zdrželo. Ministr financí a první místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek řekl, že o Hegerově odvolání se vůbec neuvažuje.

Hegera, který čelí kritice spolustraníků i koaličních partnerů kvůli nedostatečné razanci a pomalému postupu při přípravách reformy, by mohl podle mediálních spekulací nahradit dosavadní ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09)

"Ministr Heger měl a má plnou podporu své strany. O jeho odvolání nikdo nikdy nejenom nemluvil, ale ani nepřemýšlel, stejně o jakýchkoliv jiných personálních změnách ve vládě týkajících se ministrů za TOP 09," prohlásil Kalousek. Spekulace o tom, že se uvažuje o Hegerově odvolání označil za "velmi úsměvné drby", které šíří "politická konkurence".

Pokled úhrad kolem dvou procent

Heger původně počítal s poklesem plateb nemocnicím za akutní péči o pět procent a za následnou péči v léčebnách o deset procent. Ambulancím chtěl ubrat dvě procenta. Na sjezdu ale uvedl, že pokles úhrad lékařům i nemocnicím v příštím roce se bude pohybovat na úrovni dvou procent.

Novinářům pak řekl, že se rozhodl vycházet z optimističtějšího propočtu zdravotních pojišťoven, které chtěly dát za péči víc. Prezident ČLK Milan Kubek řekl, že slova ministra pochopil tak, že hodlá dát do zdravotnictví o něco víc peněz, než původně zamýšlel.

"Žádný návrh jsme ale zatím písemně neviděli, předpokládal jsem, že ho pan ministr přinese na sjezd," uvedl. Kubek se chce s ministrem v následujícím týdnu setkat a změny v úhradové vyhlášce projednat. ČLK požaduje, aby pojišťovny platily nemocnicím stejně jako loni, pokles nepřipouští.

ČLK v usnesení zásadně odmítla, aby se základem zdravotnické reformy staly zákony připravené exministrem Tomášem Julínkem (ODS), a nabídla pomoc při tvorbě nových zákonů. Požaduje zvýšení výdajů na zdravotnictví, zejména zvýšení platby státu za děti, důchodce a nezaměstnané. Sjezd podpořil záměr ministra omezit rozsah zdravotní péče hrazené z veřejného zdravotního pojištění. Požaduje vytvoření dohodovacího řízení o úhradových standardech za účasti ČLK s cílem vytvořit prostor pro komerční připojištění.

ČLK: Podmínky lékařů jsou neuspokojivé

ČLK také plně podpořila akci lékařských odborů Děkujeme, odcházíme, v jejímž rámci už oznámilo více než 4000 lékařů, že kvůli nedostatečným příjmům podají ke konci roku výpověď. Pracovní podmínky většiny lékařů v nemocnicích hodnotí ČLK jako neuspokojivé, zásadně odmítá plány na snižování tarifních platů lékařů a plně podporuje požadavek na 1,5 až trojnásobek platu v závislosti na kvalifikaci a době praxe lékaře.

"Bez zvýšení příjmu nemocnic nebudou peníze na zvýšení platů, pokud ministerstvo uskuteční záměr snížit ve vyhlášce platby, povede to k další personální devastaci nemocnic," varovali delegáti. Sjezd vyzval ambulantní lékaře, aby akci lékařských odborů morálně podpořili.

Sjezd vyzval ministra, aby po dohodě s ČLK vydal vyhlášku o minimálním personálním vybavení zdravotnických zařízení. Komora varovala občany, že v některých nemocnicích již není dostatek personálu, což ohrožuje kvalitu péče a bezpečnost pacientů. Ministr by měl podle ní prosadit skutečně efektivní regulaci cen léků a výše jejich úhrady z prostředků zdravotního pojištění.

ČLK souhlasí s názorem ministra Hegera, že je nutno racionálně posuzovat efektivitu nových metod. Lékaři však nemohou z ekonomických důvodů svévolně omezovat péči.

Sjezd uložil představenstvu, aby prostřednictvím krajů, poslanců či senátorů požádalo Ústavní soud o posouzení ústavnosti úhradové vyhlášky na rok 2011. A to v případě, že vyjde bez ustanovení, že postupuje-li zdravotnické zařízení podle nejnovějších poznatků medicíny a překročí limit, pojišťovna mu za to nebude srážet platbu.

Reklama

Výběr článků

Načítám