Hlavní obsah

Za používání laseru u letiště bude hrozit pětimiliónová pokuta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V okolí letišť by měla vzniknout ochranná pásma, kde se nebudou smět používat laserová zařízení. Za porušení zákazu by měla hrozit pokuta až do výše pěti milionů korun. Počítá s tím novela zákona o civilním letectví, kterou ve čtvrtek schválila Sněmovna ve zrychleném řízení. Jejím cílem je zvýšit bezpečnost pilotů, kteří si stěžují na to, že je neznámí pachatelé při vzletech a přistáních v okolí letiště Ruzyně ohrožují laserem. Návrh nyní posoudí Senát.

Foto: Profimedia.cz

Letiště Ruzyně. Ilustrační foto.

Článek

O podobném trestu za toto jednání debatovala už Sněmovna před jarními volbami, zákon ale nestihla včas schválit.

Podle novely by mělo v okolí každého letiště vzniknout ochranné pásmo, ve kterém by bylo zakázáno používat laserová zařízení. Velikost tohoto pásma by vymezil Úřad pro civilní letectví. Za porušení zákazu by pachatelům hrozila pokuta až pět milionů korun.

V současnosti v okolí letišť existují ochranné zóny, ve kterých je zakázáno například stavění budov, používání nebezpečných světel či vedení vysokého napětí. Podle autorů novely je však nezbytné vytvořit samostatné ochranné pásmo i pro používání laserů, protože český právní řád laserové útoky nijak nepostihuje.

"Celá tato problematika ohrožování civilních letadel laserovými zařízeními se stává velmi závažnou. Jedná se o velmi nebezpečné aktivity, které mohou vést k vážným nehodám," uvedl před Sněmovnou jeden z autorů návrhu poslanec Jan Husák (TOP 09). Doplnil, že návrh byl vypracován ve spolupráci s ministerstvem dopravy.

Téměř všichni poslanci hlasovali pro přijetí návrhu, pro bylo 113 ze 128 přítomných zákonodárců. Návrh získal podporu napříč všemi politickými stranami.

Útoky na letouny u ruzyňského letiště se rozmohly podle ředitele Úřadu pro civilní letectví Josefa Rady koncem loňského roku. Bylo jich údajně sedm, zatím žádný z nich nevedl k nebezpečné události. Podle Technické komise CZALPA ČSA je útok laserem na přistávající letadlo velmi vážným ohrožením bezpečnosti. V lepším případě zásah laserem do oka pilota vyřadí na několik vteřin z činnosti. V horším případě může laser způsobit trvalé poškození zraku.

Podobné útoky zaznamenali v minulosti i v zahraničí, například v Německu, Velké Británii nebo USA. Tyto země následně provedly změny zákonů, které tyto útoky staví mimo zákon a definují je jako závažný trestný čin.

Reklama

Výběr článků

Načítám