Hlavní obsah

Odboráři hrozí vládě stávkou, nelíbí se jim změny platů státních zaměstnanců

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Odboráři sdružení v ČMKOS ústy svého šéfa Jaroslava Zavadila oznámili, že pokud vláda nepřistoupí na jejich návrhy týkající se změn v odměňování státních zaměstnanců, vyhlásí stávku. Způsob a termín stávky Zavadil neupřesnil.

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér Petr Nečas s předsedou Českomoravské komory odborových svazů (ČMKOS) Jaroslavem Zavadilem při nedávném setkání

Článek

Zavadil řekl, že počká na středeční vyjádření premiéra Petra Nečase (ODS). Odbory totiž předložily vládě vlastní pozměňovací návrh ke změnám zákoníku práce. Krizový štáb se podle Zavadila sejde bez ohledu na výsledek jednání příští týden.

"Pokud by došlo k tomu, že náš pozměňovací návrh byl přijat, tak se teprve poradíme, zda se stávka spustí, nebo ne, pokud to nedopadne, tak stávka bude," citovala ČTK Zavadila.

Podle Zavadila existují mezi odboráři rozdílné názory na časový rámec stávky. Někteří odboráři prosazují kratší dobu, někteří delší, uvedl Zavadil.

Do stávky by se podle Zavadila zapojili primárně zaměstnanci rozpočtové a příspěvkové sféry. Nyní se odboráři nacházejí ve stávkové pohotovosti.

Vláda prý dostala nařezáno

Odboráři například nechtějí, aby se pásmové odměňování rozšiřovalo na další profese a týkalo se například i lidí v sociálních službách. Odmítají i plánované snižování platů o 10 procent.

Odborářům se nepozdává ani fakt, že kabinet chce reformní zákony odhlasovat ve stavu legislativní nouze, tedy ve starém složení Senátu. "Vláda dostala nařezáno a chce, aby to potvrdil ještě starý Senát," konstatoval Zavadil s ohledem na výsledek doplňovacích voleb do horní komory.

V září proti záměrům vlády demonstrovalo v Praze několik desítek tisíc lidí.  [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám