Hlavní obsah

Důvěra v ombudsmana opět roste, NKÚ už nevěří polovina lidí

Novinky, jim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po roce a půl se důvěra ve veřejného ochránce práv opět vyšplhala k maximu. Podle zářijového průzkumu agentury STEM věří v institut ombudsmana 78 procent dotázaných. Dlouhodobě se přitom pozice ombudsmana v tomto ohledu zlepšuje. Průzkum ovšem poukázal také na postupně se propadající důvěru v Nejvyšší kontrolní úřad, jemuž nedůvěřuje již polovina lidí.

Foto: Petr Horník, Právo

Pavel Varvařovský

Článek

Průzkum se uskutečnil v době, kdy Sněmovna volila nového ombudsmana po zesnulém Otakaru Motejlovi, jeho nástupce Pavel Varvařovský se ujal funkce 13. září, tedy v den, kdy skončilo dotazování.

Během roku se důvěra v ombudsmana po poklesu v únoru roku 2009 z úrovně 78 procent znova zotavovala a postupně se opět vrátila k nejvyšší zatím dosažené úrovni. V současnosti se institut ombudsmana těší dokonce vyšší přízně v očích veřejnosti než úřad prezidenta vedený Václavem Klausem. [celá zpráva]

Vývoj důvěry v institut ombudsmana podle STEM
Září/01Květen/03Říjen/04Říjen/06Říjen/08Září/10
Ombudsman555961717578

Silnou většinovou podporu lidí má i Česká obchodní inspekce, které deklarovalo důvěru 69 procent respondentů. Ale i jí projevovaná přízeň pomalu opadá. Největší důvěru měla v květnu roku 2007, 79 procent, od té doby se křivka stáčí dolů.

Historicky nejnižší důvěru ze zmíněných institucí má v současnosti Nejvyšší kontrolní úřad. Věří mu pouze 51 procent dotázaných. K významnému propadu došlo loni, v únoru měl NKÚ přízeň 72 procent lidí, v září toho roku už ale jen 53 procent, a jeho důvěra padá i nadále. Propad o bezmála dvacet procentních bodů se projevil poté, co vyšlo najevo, že si šéf NKÚ František Dohnal nechává proplácet od státu vysoce nadstandardní živobytí.

Reklama

Výběr článků

Načítám