Hlavní obsah

Lidé soudům dlouhodobě věří, za výkyvy stojí politická situace

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Důvěra Čechů v nejvyšší soudní instituce je dlouhodobě stabilní, nicméně lze v posledních dvou letech pozorovat výkyvy související s děním na politické scéně. I tak se Ústavní, Nejvyšší a vrchní správní soud těší důvěře kolem 60 procent lidí. Plyne to z průzkumu společnosti STEM.

Článek

Největší důvěře se momentálně těší Nejvyšší soud, kterému důvěřuje 64 procent dotázaných. Nejvyšší správní soud má podporu 60 procent a Ústavní soud 57 procent Čechů.

"V posledních dvou letech jsme svědky kolísání důvěry v soudy. Může to souviset s tím, že v tomto období byla vyslovena nedůvěra Topolánkově vládě, byla jmenována dočasná úřednická vláda a neproběhly plánované předčasné volby," připomíná agentura. Zároveň připomíná, že podobné výkyvy se daly pozorovat i v mezidobí let 2003 a 2004, kdy došlo na vládní krizi.

Důvěra soudním institucím (v procentech)
září 2009únor 2010září 2010
Ústavní soud556457
Nejvyšší soud606664
Nejvyšší správní soud556260
Zdroj: STEM

Nynější pokles může podle agentury souviset i s tím, že prezident Václav Klaus kritizoval před časem soudy za jejich údajnou přílišnou moc. Ústavní soud ve stejné době zároveň dospěl k nálezu, že snížení platů soudců je protiústavní.

"Je možné, že se tyto skutečnosti promítly do celkového snížení důvěry občanů v nejvyšší soudní instituce," připomíná STEM. Nejvyšší důvěře se soudní instituce těší u vzdělaných a zajištěných lidí.

Ústavnímu soudu důvěřuje většina stoupenců stran vládní koalice, zatímco mezi stoupenci ČSSD je to 53 procent a mezi sympatizanty KSČM dokonce pouze 45 procent.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám