Hlavní obsah

Žalobci: Nesahejte nám na platy, když bojujete proti korupci

Právo, ada, nig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po soudcích se i státní zástupci začínají bouřit proti vládou chystanému snížení platů o pět procent v příštím roce. Po letošním poklesu o čtyři procenta by tak přišli o dalších dva až sedm tisíc korun.

Foto: Novinky

Článek

Žalobci pobírají nejméně 43 tisíc korun, což je skoro dvojnásobek českého průměru, ale asi o sedm tisíc méně, než je například nejnižší plat soudce.

Plánovaný zásah považují státní zástupci za natolik demotivující, že varují před odchody kolegů a před zhoršením objasňování závažné kriminality.

„Pokud bude se státními zástupci zacházeno způsobem obsaženým v předloženém návrhu zákona, nemůže se to neprojevit na výsledku jejich práce a objasňování závažné hospodářské a korupční kriminality se stane pouhou iluzí,“ napsal výkonný výbor Unie státních zástupců ve svém stanovisku, které v úterý zaslal Právu.

Prohlášení upozorňuje, že státní zástupce je „výlučným žalobcem v trestních věcech a garantuje zákonnost vyšetřování. Bez kvalitně zpracované obžaloby je v závažných trestních věcech v podstatě nemožné dospět k odsuzujícímu rozsudku“.

Soudci by měli přijít o pět procent svých platů pouze příští rok, pak by se jejich příjmy měly vrátit na úroveň loňského roku. V případě politiků a také žalobců by ale pětiprocentní snížení mělo platit až do roku 2014. Vláda se lekla nedávného rozhodnutí Ústavního soudu, který zrušil letošní snížení platů soudců o čtyři procenta, a proto jim částečně vyšla vstříc.

Argument státních zástupců proti snížení platů je přitom stejný jako u soudců: zatímco platy zaměstnanců ve státní sféře dosud každoročně rostly, žalobci, stejně jako soudci a ústavní činitelé, mají své platy od roku 2007 zmrazené a pro letošek navíc snížené o čtyři procenta.

Žalobci vypočítali, že příští rok tak přijdou o třicet procent proti stavu, který by jinak nastal rozmrazením jejich platů.

Rozevírají se nůžky

Státní zástupce také dráždí, že se dál rozevřou nůžky mezi nimi a soudci. „Současné nižší platové ohodnocení je mezi státními zástupci vnímáno vysoce negativně a další platový propad oproti soudcům nelze chápat jinak než jako dehonestaci profese státního zástupce.“

Unie tvrdí, že platy mají dále klesnout v době, kdy „je podceňována úloha státních zástupců v trestním řízení a systematicky dlouhodobě snižováno jejich platové ohodnocení“.

Návrh zákona proto označila za „poslední hřebíček, který staví státní zástupce do role subalterních úředníků, kteří mohou jen v obavách přihlížet, jakou další platovou redukci si pro ně vláda napříště připraví“.

Státní zástupci předpokládají odchody „zejména mladých kolegů do advokacie a na soudy a rezignaci většiny zbylých státních zástupců, kteří budou svoji činnost vykonávat způsobem, jakým ji vláda ohodnocuje“.

Ačkoli Nečasova vláda nechce protestům žalobců ustoupit, mohl by v jejich případě kartami opět zamíchat Ústavní soud. Leží u něj stížnost týkající se letošního čtyřprocentního snížení platů státních zástupců. „Verdikt by mohl být vynesen do konce roku,“ řekla včera Právu mluvčí Ústavního soudu Jana Pelcová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám