Hlavní obsah

Přichází pravá zima, v neděli až -9 stupňů a sníh

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÁ REPUBLIKA

Na příjemné, teplé počasí letošního podzimu jsme si již zvykli, ale o víkendu dostaneme pozdrav zimy v plné síle. "Skutečně v noci v neděli i v pondělí čekáme teploty od -5 do -9 stupňů Celsia. Přes den pak by mělo být také pod nulou," řekl Právu Vladimír Seifert z Českého hydrometeorologického ústavu v Praze.

Článek

Informoval, že současné teploty odpovídají konci října. Dokonce v úterý bylo v Ostravě naměřeno 14,3 stupně Celsia, což je o 0,6 stupňů Celsia víc než dosavadní rekord z roku 1961.

"Teplé jižní proudění ale na chvilku o víkendu ustane. Dokonce očekáváme, že napadne do 5 centimetrů sněhu. V sobotu očekáváme oblačno, noční teploty 4 až 0 a odpolední 0 až 4. V neděli by po celý den mělo být od -4 do 0 a opět sněžení. Stejný ráz počasí se udrží i v pondělí, kdy přes den očekáváme od -1 do 3 stupňů," řekl meteorolog.

Od úterý do pátku příštího týdne se k nám postupně vrátí teplejší jižní proudění, i když již nebude takové teplo jako dosud. Podle Seiferta musíme počítat s ranními mlhami, přes den pak zataženo nízkou oblačností a teplotami v noci od 2 do -3, odpoledne od 1 do 5 stupňů Celsia.

Na Vánoce prý zasněží

A jak bude na Vánoce? "Tuto otázku nám dávají lidé denně. My na ni však neumíme zatím stoprocentně přesně odpovědět. Je však šance, že v druhé polovině prosince by měla být velká oblačnost se srážkami a teplotami kolem nuly. To dává určitý předpoklad a naději na sníh o Vánocích, i když ho bude, pokud vůbec bude, jen velmi málo," uzavřel Seifert.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám