Hlavní obsah

Sněmovna dala šanci omezení imunity zákonodárců

– Praha

Poslanci v úterý v prvním čtení podpořili vládní novelu Ústavy, která by omezila imunitu zákonodárců pouze na dobu, kdy vykonávají mandát. Novela by taktéž zcela zrušila přestupkovou imunitu. Novela zamíří k projednání do ústavně právního a mandátového a imunitního výboru.

Foto: Petr Horník, Právo

Ilustrační foto

Článek

Předloha má změnit současný stav, v němž zákonodárci nemohou být nikdy trestně stíháni, pokud je k tomu zákonodárný spor nevydá. Po dobu mandátu by také neplynula promlčecí lhůta. Podle premiéra Petra Nečase (ODS) by přijetí novely přispělo k politické kultuře. Veřejnost po omezení imunity volá, uvedl.

Za právní paskvil ale předlohu označil Antonín Seďa (ČSSD), protože je podle něho v rozporu s řadou zákonů. Návrhy jejich novel autoři nepodali, podotkl poslanec, který v rozpravě vystoupil jako jediný.

Ústavní novela úplně ruší přestupkovou imunitu. Nečas podotkl, že se nyní vztahuje asi na 80 000 lidí, například na soudce, státní zástupce, příslušníky bezpečnostních sborů a vojáky, vojáky. Zákonodárci si nyní mohou vybrat, zda se jejich přestupek projedná v obvyklém správním řízení, nebo v mandátovém a imunitním výboru.

Od roku 1993 bylo na žádost policie zbaveno imunity 19 poslanců či senátorů, přičemž poslanec za extremistickou stranu Sdružení pro republiku - Republikánská strana Československa (SPR-RSČ) Josef Krejsa byl dokonce vydán trestnímu stíhání ve dvou případech. Naposledy Sněmovna vydala bývalého poslance Petra Wolfa (zvolen za ČSSD), který byl podezřelý z úvěrového podvodu, zkreslování údajů o stavu hospodaření a z porušování autorských práv.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám