Hlavní obsah

Strany cílí na lidi z okraje společnosti, politologové varují před napětím

Novinky, jim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Politické strany v poslední době našly téma, kterým se snaží oslovit voliče. Napříč spektrem začaly cílit na lidi z okraje společnosti, zejména na sociálně vyloučené, bezdomovce a narkomany. Podle politologů je to velmi výhodný cíl, jelikož se tato skupina nemůže bránit, k volbám nechodí a jako problematickou ji hodnotí v průzkumech nejvíce lidí. Jelikož se ale tématu zmocnily všechny strany, vytratí se a chopí se jej populisté, varuje expert.

Foto: Novinky

Článek

„Téma je to ‚vděčné‘, protože působí na všechny voliče a sociálně vyloučení, kriminálníci, bezdomovci nejsou voliči. Téma je v poslední době hodně sledované, rezonuje, budí pozornost,“ sdělil Novinkám politolog Jan Kubáček.

Na tom se shodne i s dalším politologem Tomášem Lebedou. „Samozřejmě, že tam hraje roli i to, že těchto lidí je poměrně velmi málo, nevolí a nemohou se nijak aktivně bránit,“ uvedl Lebeda. Podle něj především strany pracují s průzkumy, které jim zřejmě ukázaly, že problémy s lidmi na okraji společnosti jsou pro lidi ty nejpalčivější.

„Viděl jsem průzkumy z několika měst a u všech byly ty problémy s kriminalitou, vandalstvím, bezdomovectvím hodně vysoko. Ta kampaň je ale pak hodně problematická, protože když používá zkratkovitá hesla ‚narkoman - problém, bezdomovec - problém‘, tak to pak paušalizuje. Přitom třeba bezdomovec sice zapáchá, ale je spíše tím, kdo potřebuje pomoc,“ poznamenal Lebeda.

Populista říká jen to, o čem se mluví, a když o tom mluví i parlamentáři, má to už jakousi svoji legitimitu.

Kubáček ovšem také nastínil, kam až může podobná kampaň dojít. „Ve chvíli, kdy se tématem zaštiťují strany napříč spektrem, většinou dochází k tomu, že se téma vyprázdní. Společnost má pocit, že s tím nikdo nic nedělá, a pak je oslovena radikálem. Vede to k nárůstu napětí, a čím více se to rozmazává, tak přichází na řadu Holandsko,“ upozornil Kubáček s odkazem na vzestup populistické Strany pro svobodu protiislámského politika Geerta Wilderse v Nizozemsku.

Dodal, že s podobným scénářem si našly své voliče i například italská Liga severu s fašistickým populistickým programem, francouzský ultrapravicový politik Jean-Marie Le Pen či dnes již zesnulý Rakušan Jörg Haider se svou krajně pravicovou FPÖ.

„Populista říká jen to, o čem se mluví, a když o tom mluví i parlamentáři, má to už jakousi svoji legitimitu,“ upřesňuje politolog. Odmítl přitom poukázat, která strana má nejvyhraněnější proklamace. „Populismu se nyní blíží všichni, jelikož téma aktualizují, přitom s tím dosud nic nedělali,“ vysvětlil. Podle něj by mohla s tématem nejvíce bodovat ta strana, která si jej vezme i do kontaktní kampaně.

"V zájmu našich dětí: nulová tolerance feťákům"

S hodně nekompromisní rétorikou vystoupila například Strana práv občanů - zemanovci, která v Praze vyhlásila „V zájmu našich dětí nulovou toleranci feťákům“. Pražský lídr ovšem uznal, že slogan není příliš šťastný.

Foto: Novinky

„Ono by se tam spíše hodilo ‚nulová tolerance vůči drogám‘. To jsem si uvědomil, když se to dělalo, ale už nám to uteklo. Není to xenofobní, smyslem toho sloganu měla být obrana toho minima normálního života, který nám ještě zbývá,“ vysvětloval v rozhovoru pro Novinky kandidát zemanovců na primátora Miroslav Šlouf.

Já v tomto ohledu nemám žádnou zkušenost, neměl jsem nikdy ani jointa.

Na otázku Novinek, zda i alkoholismus chápe jako společensky nebezpečný jev, souhlasil. „Alkohol má jakousi relativní výhodu,“ uvedl kandidát na pražského primátora. Smrt v důsledku alkoholismu totiž podle Šloufa přichází mnohem později než u drog, zatímco fáze užívání marihuany může rovnou přejít k fázi užívání heroinu, který je velmi nebezpečnou tvrdou drogou.

Sám ale připouští, že jeho názor je čistě laický. „Já v tomto ohledu nemám žádnou zkušenost, neměl jsem nikdy ani jointa a věřím, že ani mé děti tomu nepropadly, takže k tomu zastávám takový konzervativní postoj,“ řekl Šlouf.

I sociální demokraté ne vždy poslechnou

Vzít si v rámci kampaně na mušku lidi z okraje společnosti nenapadlo jen pražské zemanovce. Také pražská buňka ČSSD na Praze 5 vyrukovala do boje pod heslem „Pryč s narkomany, bezdomovci a hernami“. Slogan se ale nelíbil šéfovi ČSSD Bohuslavu Sobotkovi, který podobný styl kampaně zatrhl. Pražská organizace později reklamu s kontroverzním sloganem stáhla.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Kontroverzi vzbudil také billboard ČSSD v Mostě, z něhož místní lídr Karel Novotný hlásá: „Proč bych měl litovat, že jsem ve svém domově národnostní většinou? Jeden stát, jedna pravidla!“

Také v tomto případě zasahoval Sobotka, který požadoval stažení reklamy s tím, že ČSSD se od populismu distancuje. Tady ale ani Sobotka nepochodil, místní organizace se úřadujícímu předsedovi vzepřela. Vedení si proto Novotného pozvala do Prahy na kobereček, aby svůj postoj vysvětlil.

Foto: Šárka Tonarová, Právo

Karel Novotný (ČSSD) zahrál v kampani na strunu nacionalismu s temnými podtóny.

Kontroverze kolem hlídek VV

Proti sociálně nejslabším zamížila také pražská ODS, do kampaně vstupovala s nápadem zřídit pro bezdomovce tábor za městem, kde by byli všichni bezprizorní lidé koncentrováni.

Důslednější protidrogovou prevenci pak chtějí na pražské radnici prosazovat Věci veřejné. Prevence by měla podle nich být i principem při řešení bezdomovectví, město se má podle VV postarat o mladé lidi, kteří opouštějí dětské domovy, zvýšit by se měl počet sociálních pracovníkův terénu.

Mnohem aktivněji však postupovaly VV před sněmovními volbami, kdy vysílaly do ulic tzv. hlídky VV, které oslovovaly bezdomovce a narkomany, aby opouštěli dětská hřiště, a upozorňovaly policii na volně pohozené injekční stříkačky. Kritikové ale hlídky VV připodobňovali s hlídkami extremistické Dělnické strany, v referendu pak příznivci VV vysílání hlídek zrušili.

Výběr článků

Načítám