Hlavní obsah

Kalousek: do konce roku odejde z ministerstva financí 911 lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Z ministerstvu financí odejde do konce letošního roku 911 lidí, patří tam i finanční a celní správa, řekl v Partii TV Prima ministr financí Miroslav Kalousek.

Článek

"Z ministerstva financí a jeho úřadů odejde do konce roku 911 zaměstnanců, samotné ministerstvo opustí 135 lidí," řekl Kalousek.

„To je první fáze rušení pracovních míst, druhá fáze bude fáze reforem,“ řekl Kalousek. V rámci této druhé fáze přijde podle Kalouska projekt jednotného inkasního místa.

„Bude jeden správce daně, jeden kontrolor, daňový poplatník to bude mít jednodušší, tam je ta úspora dalších tisíc lidí, a to nejen na ministerstvu financí, ale i na ministerstvu práce a ve zdravotních pojišťovnách,“ uvedl ministr.

Urban: chybí vize vlády

Místopředseda ČSSD a stínový ministr financí Milan Urban s tím v zásadě souhlasí. „To je dobrý krok, pokud bude proveden manažersky profesionálně, což zatím nemám důvod zpochybňovat, tak určitě se dá počítat s nějakým obecným souhlasem (ČSSD) při projednávání v Poslanecké sněmovně,“ řekl.

Propouštění avizovala již dříve další ministerstva. K 1. září dostalo například výpověď 55 úředníků na ministerstvu životního prostředí. Ministerstvo zahraničí propustí na 250 zaměstnanců. Ministerstvo zemědělství propustí do konce roku 140 zaměstnanců ze svého ústředí a z regionálních poboček, z podřízených organizací odejde celkově zhruba deset procent lidí.Zdroj: ČTK

Současné škrty však podle Urbana blokují intelektuální kapacity. Nejprve by podle Urbana měla být strategická koncepce, potom by teprve měly být škrty. „Chybí mi vize této vlády,“ říká.

Urban: vláda si vezme peníze od lidí jinak

Podle Kalouska bude od roku 2012 řada věcí jinak, bude nový zákon o dani z příjmu, řekl.

Kalousek v debatě také obhajoval tzv. povodňovou daň. „Je férovější než státní dluhopisy,“ říká Kalousek.

Podle Urbana jde vlastně ale o snižování daní. "Vnímám to jako rozpor v tom, co koalice dělá a říká, těch 1200 korun ročně povodňové daně bude pro rodiny velká zátěž," zdůraznil Urban.

"Navíc nebude jistota, jak budou tyto peníze využity. Vláda sice říká, že nebude snižovat daně, ale stejně si od lidí vezme peníze jinak," říká Urban.

Anketa

Má podle vás současná vláda vizi?
Ano, má
51,4 %
Ne, umí jen škrtat
48,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 19445 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám