Hlavní obsah

Nemůžete-li na demonstraci, nevybírejte pokuty, vyzvaly policisty odbory

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Odboráři z Unie bezpečnostních složek (UBS) vyzvali příslušníky policie, aby v den konání demonstrace státních zaměstnanců, která je plánována na 21. září, neudělovali ve službě pokuty. Přestupky by měli v rámci možností řešit pouze domluvou. Uvedl to šéf UBS Miloš Plechatý.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

K chystanému protestu, který vyhlásil umírněnější Nezávislý odborový svaz policie (NOS) na 21. září, se vedle policistů a hasičů připojí zástupci většiny dalších státních zaměstnanců a lidí pracujících ve veřejné správě, zdravotníci, pracovníci ve školství, vojáci, civilní zaměstnanci armády nebo zaměstnanci v dopravě a kultuře.

Výzva týkající se přestupků je podle Plechatého směřována nejen na členy UBS, ale i na ostatní, a záleží tak na jednotlivých policistech, jak k tomu přistoupí. "Většinu přestupků lze řešit domluvou," řekl Plechatý. Jako příklad uvedl přestupky proti veřejnému pořádku. Mírnější by ovšem někteří policisté v den demonstrace mohli být i u dalších případů porušení zákona. "Pustili jsme do éteru mezi členy (UBS), že by mohli 'zavřít oči' a 'nevidět' přestupky v dopravě," uvedl předseda UBS.

Pokuty jdou do rozpočtu

"Týká se to toho, že se přestane plnit státní pokladna. UBS si myslí, že jsme jediný sbor, který doplňuje státní pokladnu svou represí, byť nějakým způsobem vymezenou zákonem. Ty peníze nejdou zpět do ministerstva vnitra, ale jdou do rozpočtu," dodal Plechatý.

Šéf NOS Milan Štěpánek se k výzvě UBS nevyjádřil s tím, že se v současnosti soustřeďuje především na přípravu demonstrace. ČTK ale řekl, že policisté by především neměli jednat v rozporu se zákonem nebo nějakým nařízením. Podobné kroky mají svůj čas, uvedl Štěpánek.

UBS se obává, že by se nadřízení mohli pokusit účast policistů na demonstraci zkomplikovat. Podobně se často vyjadřují i diskutující na sociální síti Facebook, kteří nejčastěji hovoří o možných neplánovaných dopravněbezpečnostních akcích.

Páska na tichou podporu kolegů

UBS například vyzvala, aby příslušníci bezpečnostních sborů, kteří se nebudou moci protestu zúčastnit, za sebe alespoň poslali někoho z rodiny, nebo šli darovat krev. Lidem ve službě UBS doporučila, aby si na uniformu připnuli žlutou pásku "vyjadřující solidaritu s demonstrujícími".

Plechatý na sobotním jednání výkonného výboru UBS navrhl, aby v případě, že vláda a ministerstvo vnitra na protest nijak nezareagují, organizace vyzvala ke stávce bezpečnostních složek. Ústava to sice zakazuje, podle Plechatého ji však porušuje sama vláda. "Vzepřeli bychom se tím způsobem, jakým se k nám chová vláda samotná. Ale nebylo to ještě odsouhlasené," řekl Plechatý.

"Podle Listiny základních práv a svobod nepřísluší právo na stávku mimo jiné příslušníkům ozbrojených sil a příslušníkům bezpečnostních sborů," upozornil Ibehej. Doplnil, že účast policistů na demonstraci je legální, neměla by však narušit výkon služby. "Policista, který je ve službě, by se demonstrace neměl aktivně účastnit," uvedl.

Štěpánek možnost případné stávky odmítl, protože by byla nezákonná. Pokud by demonstrace neměla žádný účinek, NOS by podle něho hledal další varianty protestu, i ve spolupráci s dalšími odborovými svazy. Konkrétní být ale nechtěl.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám