Hlavní obsah

Silný déšť bude Moravu skrápět i ve středu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

V Moravskoslezském kraji hrozí během noci a zítřka extrémní srážky. Nejhorší situace bude v okresech Nový Jičín, Karviná a Frýdek-Místek. V kraji navíc bude foukat silný vítr. Ten může shazovat podmáčené stromy. Silný vítr povane i na Vysočině, ve Zlínském a Olomouckém kraji. Z břehů se večer vylila říčka Petrůvka na Karvinsku, domy neohrozila.

Foto: Sznapka Petr, ČTK

Déšť komplikuje dopravu v Ostravě. pod vodou byla odpoledne křižovatka silnic Bohumínská a Muglinovská.

Článek

V Markovicíc se Petrůvka vylila do zahrad a zalila místní silnici. Hasiči už pískem naplnili 700 pytlů pro zpevnění břehu říčky a také pro občany, kdyby je potřebovali, informoval večer mluvčí moravskoslezských hasičů Petr Kůdela.

Hasiči zasahovali asi ve 150 případech. "Hlavně jde o likvidaci popadaných stromů a čerpání ze sklepů, skladů a jiných prostor," sdělil kolem jedenácté hodiny v noci Kůdela.

Vytrvalé deště, které skrápí Moravskoslezský kraj od noci z pondělí na úterý, zvedají hladiny řek především na Karvinsku a Frýdecko-Místecku.  Stav ohrožení platí na Stonávce v Hradišti na Karvinsku.

Třetí stupeň byl během noci vyhlášen i v Otovicích na Náchodsku na Stěnavě. Ani tam říčka zatím neohrozila domy. Tatáž řeka v Meziměstí je na druhém stupni.

„Zatím nedošlo k významnějším rozlivům, pokud se voda někde rozlila, tak spíše jen do polí, maximálně zahrad,“ uvedl Jindřich Vaněk z Povodí Odry.

Foto: Drahoslav Ramík, ČTK

Hasiči připravují pytle s pískem v Petrovicích u Karviné

Potvrdil, že druhý povodňový stupeň, pohotovost, platil na třech místech: Olši v Českém Těšíně, Lučině v Horních Bludovicích a Baštice v Bašce. První stupeň povodňové aktivity pak v Moravskoslezském kraji platil na čtyřech místech a v Olomouckém kraji na jednom místě, na říčce Bělá v Mikulovicích.

„V každém případě prognóza je taková, že bude i nadále pršet, a to poměrně vydatně, jak v oblasti Jeseníků, tak i Beskyd,“ vysvětlil Vaněk s tím, že podle posledních odhadů bude zřejmě pršet až do noci ze středy na čtvrtek. Podle ČHMÚ by to mělo být 20-60 litrů na metr čtvereční. Za posledních 24 hodin spadlo 100 litrů.

Hladiny řek stoupají i ve Zlínském kraji, především na Vsetínsku. Na druhém stupni je Bystřice nad přehradou Bystřička i pod ní.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám