Hlavní obsah

Vražda svázaného člověka je krutost, řekl k Mašínům poslanec Huml

Právo, Jan Rovenský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poslanec Věcí veřejných (VV) Stanislav Huml vypověděl straně smlouvu, podle níž v případě "neposlušnosti" zaplatí až sedm miliónů. Důvodem "vzpoury" je prý Humlův nesouhlas s postojem vedení strany a jmenovitě předsedy Radka Johna ke skupině bratří Mašínů, která vedla v 50. letech ozbrojený odboj proti komunistům. Huml poskytl Právu rozhovor.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Stanislav Huml

Článek

Kvůli možnosti předložení zákona o protikomunistickém odboji, který v souvislosti s kauzou bratří Mašínů navrhla koalice včetně Věcí veřejných, jste se rozhodl vypovědět smlouvu se stranou. Co je pro vás na případu tak kontroverzní?

Považuji vraždu svázaného, omámeného a odzbrojeného člověka za zločin takového kalibru, že dokonce i ve válečných operacích se to bere jako válečná krutost. A jde o trestný čin, který je nepromlčitelný a jeho schvalování považuji také za trestný čin. Dnešní trestní zákoník to tak prostě řeší. Na minulosti se formuje budoucnost.

Nemám problém s etickým kodexem, nemám problém s programem, ale při kauze bratří Mašínů jsem si uvědomil, že smlouva, o které od samého počátku vím, že je protiústavní, by mohla sloužit jako vydírání. Někdo mně může hrozit: „Pokud nebudeš hlasovat tak, jak já chci, tak ti dáme pokutu sedm miliónů.“ Tak jsem jí vypověděl.

Potřeboval jsem si vyjasnit, zda jsme nějaká ultrapravicová strana Věci veřejné, nebo strana zdravého rozumu, která ctí zákony, lidský život a tak dále. Tak jsem to zkrátka vzal z jedné vody na čisto.

Jinými slovy máte obavu, že by uznání takového činu mohlo mít do budoucna nežádoucí následky?

Obecně si myslím, že je třeba úcta k lidskému životu, ke zdraví. Na obou stranách toho konfliktu byly oběti a na obou stranách tyto oběti stojí za to, aby se uctívaly. To za prvé. A za druhé nebudu uctívat ani Stalina, ani Hitlera, ani Gottwalda, ale ani Mašíny.

Nicméně předseda VV Radek John Právu řekl, že smlouvu nelze jen vypovědět, ale jen porušit. Jste tedy ochoten ji porušit?

To je jeho názor. Já ji hodlám vypovědět a jestliže nepřistoupí na vypovězení, jsem připraven požádat soud, aby posoudil její platnost či neplatnost.

Pro vás jde o tedy morální dilema?

Upřímně řečeno strana, která až takovýmto tvrdým způsobem tlačí a kritizuje totalitu, musí sama v první řadě demokratické principy ctít a uznávat. A není morální, ani zákonné poslance sankcionovat jakoukoli pokutou. Tečka, přes to nejede vlak.

Jak vašemu postoji mají rozumět voliči?

Pro voliče se nic nezmění. Jsem zvolen za určitý program, hodlám ho ctít. Strana má příležitost ukázat, že, i když se občas lidsky chybuje, je třeba to napravit.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám