Hlavní obsah

Huml kvůli postoji lídrů VV k Mašínům vypověděl smlouvu

• Aktualizováno

Poslanec Věcí veřejných (VV) Stanislav Huml vypověděl straně smlouvu, kterou se musel každý uchazeč o poslanecké křeslo za VV zavázat, že v případě "neposlušnosti" zaplatí až sedm milionů, pokud přeběhne k jiné straně nebo nebude hlasovat se svým klubem. Uvedl to server Týden.cz.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Bývalý dopravní expert Stanislav Huml byl zvolen za VV do parlamentu.

Článek

Důvodem "vzpoury" je prý Humlův nesouhlas s postojem vedení strany a jmenovitě předsedy Radka Johna ke skupině bratří Mašínů, která vedla v 50. letech ozbrojený odboj proti komunistům.

Zatímco Huml se podle serveru domnívá, že Mašínové a jejich nedávno zesnulý společník Milan Paumer se dopustili vražd na nevinných, předseda VV a ministr vnitra John je vyzdvihl jako příkladné účastníky třetího odboje a účastnil se Paumerova pohřbu.

Huml již zaslal vedení VV dopis, ve kterém smlouvu, kterou musel před volbami podepsat každý kandidát VV do Sněmovny, vypovídá. Týdnu.cz řekl, že nyní bude čekat, jak se k tomu stranické vedení postaví. Současně podle serveru ale odmítl, že by se chystal opustit stranu nebo její poslanecký klub.

Humlův odchod vládu neohrožuje

I kdyby se Huml s VV rozešel, vládní většinu ve Sněmovně by to neohrozilo. Koalice má ve dvousetčlenné dolní komoře 118 hlasů.

"Není to takové drama. Věřím, že naši poslanci jsou jednotní," uvedl Radek John ve večerním pořadu České televize s  tím, že se těší na setkání s poslanci v úterý ráno. Rád si s Humlem o všem promluvil a věří, že to neznamená odchod z VV.  John navíc uvedl, že smlouva měla hlavní význam pro případ, že by se opakovala situace s většinou 10, jaká byla v minulé Sněmovně. Nemyslí si, že by Huml měl něco platit.

Huml se na téma uvedené smlouvy vyjadřoval v červnovém rozhovoru pro Radiožurnál. "... já jsem osobně přesvědčen, že nebudu mít problém se smlouvou, i když jsem ji podepsal s vědomím, že prostě je v rozporu s ústavou," uvedl tehdy mimo jiné.

Paumer se spolu s bratry Mašíny v 50. letech postavil komunistickému režimu se zbraní v ruce. Při jejich činnosti zemřelo šest lidí, včetně oloupeného pokladníka, což dodnes vyvolává v české společnosti nejednoznačné hodnocení.

Reklama

Související témata:

Související články

Zemřel mašínovec Milan Paumer

Milan Paumer, který se s bratry Mašíny v roce 1953 prostřílel z komunistického Československa na západ, ve čtvrtek zemřel. Bylo mu 79 let. Uvedlo to Rádio...

Výběr článků

Načítám