Hlavní obsah

Nečas: I ten, kdo podá výpověď sám, má nárok na nižší podporu

Právo,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Premiér Petr Nečas (ODS) v pátek kritizoval ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka (TOP 09) za jeho další výrok v médiích. Drábek totiž řekl, že uvažuje o odebrání podpory v nezaměstnanosti všem, kteří dají výpověď sami.

Foto: Milan Malíček, Právo

Premiér Petr Nečas (ODS)

Článek

„Pokládám to za nešťastné a nesprávné. Koaliční smlouva hovoří o úpravách zákoníku práce, které mají směřovat k větší flexibilitě trhu práce. Návrh pana ministra Drábka se ale vydává opačným směrem. Rozumné je zavést nižší podporu pro ty, kteří podají výpověď ze svého rozhodnutí,“ uvedl Nečas v prohlášení.

Podle jeho slov je mezi nižší a žádnou podporou je z hlediska očekávaného efektu velký rozdíl. „Nižší podpora je adekvátní reakcí na vlastní iniciativu zaměstnance, který výpověď podává. V případě úplného odejmutí podpory ale převáží u zaměstnanců nežádoucí efekt strachu z možných komplikací a riziko finančního problému. To bohužel pohyb na trhu práce nežádoucím způsobem omezí. Opatření, které na první pohled vypadá atraktivně pravicově, se ve skutečnosti stane brzdou pro rozvoj trhu práce a povede k jeho zamrznutí,“ uvedl Nečas.

Nečas ostře kritizoval Drábka už na konci minulého týdne za jeho výklad ustanovení koaliční dohody o vyšším zdanění pracujících důchodců.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám