Hlavní obsah

Dívčí válka o Senát: Talmanová, Volfová a Zubová

Právo, Jiří Ovčáček, Jan Rovenský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Kutnohorsko čeká na podzim zajímavý dámský volební souboj. O křeslo v Senátu se poperou za ODS bývalá místopředsedkyně Sněmovny Lucie Talmanová, šéfka Demokratické strany zelených Olga Zubová a nově také oznámila kandidaturu volební manažerka Suverenity Jana Volfová. Vstup do bitvy na Kutnohorsku velmi vážně zvažuje i úřadující předsedkyně KDU-ČSL Michaela Šojdrová.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Bývalá místopředsedkyně Sněmovny Lucie Talmanová (ODS) míří do Senátu.

Článek

„Budu kandidovat na Kutnohorsku. Důvodem je, že do tohoto volebního obvodu patří Světelsko a Ledečsko. Dlouho jsem bydlela ve Světlé nad Sázavou, byla jsem zde dokonce i zastupitelkou,“ uvedla Volfová, která kandiduje za stranu vedenou bývalou europoslankyní Janou Bobošíkovou.

Na ženský souboj o křeslo v Senátu se Volfová těší. „Myslím, že voliči vědí, že jsem normální ženská a máma. Vždy jsem se snažila pracovat ve prospěch rodin a dětí, což se o ostatních protikandidátkách říci nedá,“ tvrdí volební manažerka Suverenity.

Volební manažerka Suverenity také prozradila Právu, že pro komunální volby uzavřeli několik koalic se Stranou práv občanů – zemanovci. Jde o České Budějovice, Ostravu, Prahu 13 a Hradec Králové. V Praze 4 se pak Suverenita spojila s lidovci.

Právě úřadující šéfka KDU-ČSL Šojdrová považuje souboj známých političek v regionu za zajímavou výzvu. V případě, že bude její kandidatura 10. srpna definitivně potvrzena, chtěla by se zasadit o vznik vysoké školy neuniverzitního typu v Kutné Hoře.

Další šlechtic míří do politiky

Na Kutnohorsku ale nepůjde čistě o ženské klání. ČSSD nasadila do boje o Senát místostarostu Čáslavi Jaroslava Strnada, komunisté podnikatele Stanislava Veselého.

Strany musejí podat kandidátky nejpozději příští úterý odpoledne. Kompletní seznam mají zatím jen ODS a KSČM, několik jmen chybí ČSSD.

Své kandidátky definitivně v úterý také potvrdila TOP 09. K již známým jménům senátorů Jaromíra Štětiny či Bedřicha Moldana přibyl například na Jičínsku Tomáš Czernin, potomek šlechtického rodu, majitel zámku v Dymokurech a lesů. Pokud se dostane do Senátu, bude mít strana v parlamentu tři muže „modré krve“ – ve Sněmovně již sedí předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg a Czerninův strýc Jaroslav Lobkowicz.

Ve Sněmovně za TOP 09 zasedá také historik a autor monografie rodu Schwarzenbergů Zdeněk Bezecný, který měl rovněž předka povýšeného do šlechtického stavu. TOP 09 podporuje i Jiří Sternberg, který hospodaří na zámku Jemniště u Benešova.

Svůj senátorský post za TOP 09 budou obhajovat dále Jan Horník, Ludmila Müllerová či Igor Petrov. Přesto strana nebude kandidovat ve všech 27 obvodech. TOP 09 nepůjde do klání v Pardubicích, jelikož se rozhodla podpořit kandidáta Věcí veřejných Jiřího Málka.

VV vyslaly absolventy stranického kurzu

Na kandidátky Věcí veřejných pro podzimní volby do obecních zastupitelstev se dostali mimo jiné úspěšní absolventi placeného kurzu na stranické Akademii VV, zakončeného testem. Zdární uchazeči získali místo na kandidátce, z 550 studentů uspělo 60 lidí, uvedla pro ČTK poslankyně VV Lenka Andrýsová.

Registrovaný příznivec strany, tzv. véčkař, dá za kurz tisícovku, lidé z ulice jednou tolik. Zdarma kurz mají jen členové a čekatelé. Kromě politických předmětů lektoři vyučují i cíle strany, její stanovy, princip přímé demokracie či o časopisu Věci veřejné.

V Hradci Králové se mezitím KDU-ČSL dohodla společně s SNK ED na společné kandidátce pro komunální volby s názvem Doma v Hradci. Jejím lídrem se stane Leoš Kučera, ředitel hradeckého artkina Centrál, jenž je nominován jako nezávislý za SNK ED.

Reklama

Související témata:

Související články

Hlavní volební manažer VV je ministr Bárta

Výkonným volebním manažerem Věcí veřejných se ve čtvrtek večer stal poslanec a ministr dopravy Vít Bárta. Rozhodlo o tom širší vedení strany, grémium, které...

Výběr článků

Načítám