Hlavní obsah

Čtvrtina voličů se rozhodla na poslední chvíli, vydělaly na tom nové strany

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O výsledku voleb se rozhodlo až poslední týden před jejich konáním. Právě v této době se podle průzkumu agentury STEM pětina lidí rozhodla, že přijde k urnám odevzdat svůj hlas a více než čtvrtina respondentů se definitivně rozhodla, koho bude volit.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Článek

V posledním týdnu před volbami, které se konaly poslední květnový víkend, se o své účasti rozhodlo 21 procent lidí. Sedm procent respondentů se dokonce rozhodlo až v den voleb.

Dalších 19 procent Čechů mělo o své volbě jasno měsíc před termínem a 20 procent specifikovalo dobu svého rozhodnutí jako "několik měsíců před volbami". Rovných 40 procent lidí se pak voleb účastní vždy.

Ze srovnání dat agentury vyplývá, že oproti roku 2006 se v posledním týdnu rozhodovalo výrazně více voličů (tehdy asi 15 procent).

Výběr konkrétní strany nechalo na poslední týden 18 procent lidí, sedm procent pak vybíralo partaj v čase konání voleb. Čtvrtina lidí uvedla, že volí vždy stejnou stranu, které dala hlas i tentokrát a zhruba polovina respondentů měla jasno jeden či více měsíců před volbami.

Například polovina lidí, kteří volili VV, se dle průzkumu rozhodla pro tuto stranu měsíc před volbami. U TOP 09 jde o 39 procent lidí. Více než třetina lidí (36 procent) se pro tyto strany rozhodla dokonce v posledním týdnu.

Z odpovědí vyplývá, že lidé, kteří se o své volbě rozhodovali poslední týden, dali z 27 procent hlas TOP 09. Pětina lidí vhodila do hlasovací urny lístek pro VV a 17 procent lidí pro ODS. Pro sociální demokraty se rozhodlo 15 procent respondentů a pro KSČM šest procent.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám