Hlavní obsah

Severem a západem Čech prošly bouřky a zatopily sklepy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Přívalové deště v noci na pátek rozvodnily řeky na severu a západě Čech. Řeka Bílina je na svém ústí těsně pod druhým stupněm povodňové aktivity, vysoký stav hlásí ale i další řeky. Hasiči během čtvrtečního večera a pátečního rána vyjížděli celkem 14krát odčerpávat vodu z rodinných domů.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Zatopená garáž. Ilustrační foto

Článek

Hasiči zasahují také v Maštově na Chomutovsku, kde voda vnikla do objektu mateřské školky. „Situace se již zklidnila,“ řekl Právu Rudolf a dodal, že druhý povodňový stupeň na řece Bílině trvá. „Nicméně řeka zůstává v korytě, takže rozvodnění toku zatím nehrozí,“ poznamenal mluvčí. Bílina vystoupila na 189 centimetrů.

V bílinském Žižkově údolí se řeka Bílina dokonce vylila a zatopila několik sklepů. „Bylo to asi okolo páté hodiny ráno, několik rodinných domů mělo zalité sklepy. K podobným případům jsme vyjížděli ale i ve zbytku kraje, kde nateklo do domů převážně ze strání," řekl Rudolf.

První vlna výjezdů podle něj začala ve čtvrtek od 21:00, druhá v pátek ráno. V Čepirozích na Mostecku nateklo 30 centimetrů vody do obytných místností tří domů.

Požáry vystřídaly záplavy

Celkem zatím zaznamenali hasiči 14 výjezdů kvůli odčerpávání vody. Ještě během čtvrtečního odpoledne přitom měli opačné starosti, hned pětkrát museli vyjíždět k požárům trávy.

Rozmary počasí přinesly do statistik i 15 zásahů u popadaných stromů a jeden vyloženě nebezpečný zásah. Na úbočí kopce Doubravka v Teplicích vzplál při odpolední bouřce  zahradní domek, v němž navíc při požáru explodovala propanbutanová láhev. Nikdo ze zasahujících hasičů ale nebyl zraněn.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám