Hlavní obsah

Zemřel mašínovec Milan Paumer

Praha
Aktualizováno

Milan Paumer, který se s bratry Mašíny v roce 1953 prostřílel z komunistického Československa na západ, ve čtvrtek zemřel. Bylo mu 79 let. Uvedlo to Rádio Česko s odkazem na informace lékařů fakultní nemocnice na Karlově náměstí v Praze. V nemocnici byl již několik týdnů kvůli problémům se srdcem.

Článek

Paumer byl v pětičlenné skupině, která se v říjnu 1953 rozhodla dostat se do Západního Berlína. Podařilo se to jen třem z nich, Paumerovi a bratrům Ctiradu a Josefu Mašínovi. Zbylí dva členové byli dopadeni a vydáni do Československa, kde byli popraveni.

Paumer se v roce 2001 vrátil do České republiky. V březnu 2008 mu tehdejší premiér Mirek Topolánek (ODS) v Praze předal plaketu předsedy vlády. Plaketu o týden dříve na velvyslanectví ve Washingtonu osobně převzal také Josef Mašín, jeho bratr Ctirad se ze slavnostního aktu omluvil.

Udělení plakety členům kontroverzní Mašínovy skupiny, při jejichž akcích přišlo o život šest lidí, vyvolalo kritiku ČSSD i KSČM, členy skupiny vnímá rozporuplně i česká veřejnost. Ani mezi historiky není na odboj bratří Mašínových a jejich skupiny shodný názor.

Zemřeli dva policisté a pokladník

Někteří je považují za hrdiny protikomunistického odboje a jejich vyznamenání premiérem přivítali. Jiní pochybují o tom, zda jejich ozbrojené akce komunistickému režimu více škodily, nebo spíš nahrávaly jeho propagandě, a zda byly oprávněné, když nebyla válka.

Veřejnost a opoziční politikové nejvíce kritizují, že Mašínova skupina zabila při přepadu policejní stanice dva bezvýznamné policisty a také pokladníka. Paumer ale říkal, že neměli jinou možnost, než oba příslušníky tehdejší veřejné bezpečnosti "sprovodit ze světa". Pokladníka prý přepadli neozbrojení, a naopak on na ně vytáhl pistoli, kterou ho usmrtili. Dodal, že pokladník byl velitel milice v závodě, odkud pocházel. Komunisté by v té době nikomu jinému zbraň nesvěřili, zdůraznil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám