Hlavní obsah

Ministři chtějí ve Sněmovně náhradníky, míří tam i kráska z kalendáře

Právo, Lukáš Bek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prosadí-li vláda takzvaný klouzavý mandát, objeví se mezi poslanci několik známých jmen. Mezi nimi například lékař a ještě donedávna jeden z kandidátů na ministra zdravotnictví Martin Jan Stránský (53) za Věci veřejné, mezi poslance by se za ODS vrátil Pavel Bohatec (48) a do dolní komory by zamířila také zastupitelka Prahy 1 Jana Pařízková (26).

Foto: Stanislav Zbyněk, ČTK

Jana Pařízková

Článek

Ta s dalšími političkami Věcí veřejných nafotila odvážný kalendář, o němž už referovala i světová média. Pařízková je známá také svým angažmá s občanskými hlídkami, které před volbami zajišťovaly v Praze 5 pořádek, a suplovaly tak policii.

Klouzavý mandát znamená, že ministři, kteří jsou zároveň poslanci, o svůj post v dolní komoře po tuto dobu přijdou. Nastoupili by tak náhradníci.

Stránský by nahradil ministra školství Josefa Dobeše, Bohatec šéfa resortu zemědělství Ivana Fuksu a Pařízková spolu s místopředsedou VV, chemikem Jiřím Vejmelkou (60) vicepremiéra a ministra vnitra Radka Johna a šéfa dopravy Víta Bártu.

Za premiéra Petra Nečase by nastoupil privátní lékař Miroslav Šindelář (53), ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila (ODS) by nahradil advokát Robert Varga (46). Náhradnicí za ministra životního prostředí Pavla Drobila je lékařka Dagmar Molendová (53).

Ministra financí Miroslava Kalouska by nahradil starosta Kralup nad Vltavou Petr Holeček (53). Ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka starosta Roudnice nad Labem Josef Bakeš (35), vicepremiéra Karla Schwarzenberga podnikatelka Eva Vorlíčková (47) a ministra kultury Jiřího Bessera lékař Aleš Omáčka (54).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám