Hlavní obsah

Véčkaři jsou v koalici, ale na ODS si stěžují u soudu

Právo, Marek Přibil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je to až schizofrenická situace. Ale v den, kdy Věci veřejné vstoupily oficiálně do vlády s TOP 09 a ODS, se potvrdilo, že strana zároveň podala na občanské demokraty stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Kristýna Kočí, předseda Radek John a Vít Bárta z VV

Článek

Konkrétně se tak stalo v pátek a bylo to kvůli novému rozdělení Prahy na sedm volebních obvodů, o čemž rozhodlo zastupitelstvo metropole právě hlasy ODS, která má na radnici absolutní většinu. Rozdrobením obvodů chce podle konkurentů ODS získat výhodu.

V minulých volbách se v hlavním městě volilo v jednom obvodu. Věci veřejné považují nové uspořádání za „hrubé porušení demokratických pravidel hry“. ODS, jež Praze ztratila dramaticky na popularitě, by tak mohla získat více hlasů, tvrdí véčkaři.

„Jsme proti volebnímu inženýrství, poškodí nás“

„To, že podepisujeme koaliční smlouvu s ODS a TOP 09 neznamená, že ztrácíme autonomii. Rozhodně nesouhlasíme, aby se Praha volebně inženýrsky parcelovala. Jde o to upozornit na tuto skutečnost. Na to, že ODS chce oslabit menší strany. Parcelováním rozhodně získá více hlasů, stejně jako TOP 09,“ řekla v pondělí Právu šéfka poslaneckého klubu VV Kristýna Kočí.

Véčkaři také poukázali na to, že ODS v krajích vládne s ČSSD, aniž by to celostátní středopravé koalici ublížilo.

Véčkaři spojili v útoku na svého koaličního partnera síly se zelenými, ČSSD, lidovci a SNK ED. Premiér a šéf občanských demokratů Petr Nečas v souvislosti s kritikou VV na adresu pražské ODS poznamenal, že před komunálními volbami chce uspět každý.

„Není tam žádná vazba na celostátní politiku a koaliční spolupráci na vládní úrovni,“ uvedl premiér. Obecně poznamenal, že žádné koaliční vládnutí není ideální.

John: Věříme lidem

O účasti VV ve vládě rozhodlo v pondělí víkendové internetové referendum. „Nenaplnily se černé scénáře. Věříme lidem, že když dostanou zodpovědnost, dělají zodpovědná rozhodnutí,“ řekl šéf VV Radek John. Kdyby referendum nebylo úspěšné, sliboval rezignovat na post předsedy.

Podotkl, že hrozba, že by koaliční dohoda byla v průběhu vládnutí změněna v neprospěch části prosazeného programu VV, není na místě. „Dohodli jsme se, že dvě strany nemohou přehlasovat jednu,“ sdělil.

Za jeden z největších úspěchů véčkařů při vyjednávání o vládním programu označil, že firmy s neprůhlednou majetkovou strukturou se nebudou moci ucházet o veřejné zakázky.

„Podařilo se též převést část peněz z resortu ministerstva obrany do školství či zrušit poplatek za položku na receptu, což je jedna z věcí, kterou jsme před volbami slibovali ve svém programu. My jsme v koalici nejvíc nalevo. Prosazovali jsme valorizaci důchodů a jsme rádi, že se to podařilo splnit,“ zdůraznil John.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám