Hlavní obsah

Proč je vláda bez žen? Náročná vyjednávání je odradila, řekl John

Novinky, jim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Nová vláda ODS, TOP 09 a VV vedená premiérem Petrem Nečasem je po letech opět bez účasti žen. Kabinet bez žen zasedal naposledy za premiéra Miloše Zemana před osmi lety, nejvíce žen, čtyři, pak měla druhá vláda Mirka Topolánka. Všechny strany současné koalice nad tím vyjádřily politování.

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda VV Radek John s Vítem Bártou a Karlem Schwarzenbergem (TOP 09)

Článek

Předseda VV Radek John ve středu po ohlášení rozložení sil ve vládě naznačil, že ženy z VV odradila vyjednávání o koaliční smlouvě. "My jsme měli několik žen, které jsme chtěli do vlády nominovat. Poté, co prošly tím vyjednávacím kolečkem, tak do toho nechtěly jít. Ta vyjednávání jim stačila," prohlásil John.

„Pan John má asi informace od některých našich žen, že to bylo na ně náročné. Pro mě osobně je důležitější v první řadě získat zkušenosti v legislativě, a teprve pak v exekutivě. Do vrcholných pozic se rozhodně neženeme,“ řekla programová ředitelka VV Kristýna Kočí a dodala, že v příštích letech by se obsazení žen v kabinetu mělo změnit.

Rozdělení resortů mezi koaliční síly ODS, TOP 09 a VV je podle Kočí výsledkem kompromisu a všichni zúčastnění mohou být spokojeni.

Vláda bez účasti žen je pro ni ale zklamáním.„Je třeba přiznat, že je to velká škoda nejen pro VV, ale obecně, že ve vládě není žádná žena,“ řekla Novinkám Kočí s tím, že strana měla pro určité resorty připraveny případné ministryně, ale daný resort se jim nepodařilo pro svou stranu získat.

Stejně tak i předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg řekl, že do čela jednoho z resortů chtěli nominovat představitelku něžného pohlaví, ale ministerstvo nakonec získala jiná strana.

Kočí zároveň připomněla, že výrazný post místopředsedkyně Sněmovny obsadila Kateřina Klasnová.

Politolog: hlavně že jsou ženy ve Sněmovně

Podle politologa Jana Kubáčka není nulová účast žen v kabinetu v rozporu s vůlí voličů, kteří zvolili do dolní komory rekordní počet žen. „S tou vládou je to poněkud komplikovanější, protože u ní musí veřejnost vidět zejména tah na branku, vůli provést změny a výsledky. Voliči budou vidět hlavně ženy ve Sněmovně a v jejím vedení, a pokud uvidí, že Sněmovna je kultivované místo a vytratí se silová politika, budou spokojeni,“ řekl Novinkám Kubáček.

Podle něj to je nyní na budoucí vládě, jestli se bez žen obejde, i když se chystá k nepopulárním krokům. "Je to pro kabinet možná škoda, protože v budoucnu v rámci reformních opatření bude přinášet nepříjemné zprávy, které kdyby veřejnost slyšela z úst ženy, možná by se k nim stavěla smířlivěji. Ale pokud budou ministři dobrými komunikátory, ženský étos nemusí zas tak chybět," vysvětlil politolog.

Personální složení budoucí vlády
předseda vládyPetr Nečas (ODS)
financeMiroslav Kalousek (TOP 09)
vnitroRadek John (VV)
zahraničíKarel Schwarzenberg (TOP 09)
obranaAlexander Vondra (ODS)
dopravaVít Bárta (VV)
průmysl a obchodMartin Kocourek (ODS)
spravedlnostJiří Pospíšil (ODS)
životní prostředíPavel Drobil (ODS)
místní rozvojKamil Jankovský (VV)
školstvíJosef Dobeš (VV)
zdravotnictvíLeoš Heger (TOP 09)
zemědělstvíIvan Fuksa (ODS)
práce a sociální věciJaromír Drábek (TOP 09)
kulturaJiří Besser (TOP 09)

Anketa

Vadí vám, že v nové vládě nebudou žádné ženy?
Ano
33,6 %
Ne
66,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 24359 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám