Hlavní obsah

Nečas: Na Bémově místě bych už odešel

Právo, Oldřich Danda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Předseda ODS Petr Nečas nehodlá zasahovat do dění v pražské ODS, nicméně dal najevo, že odchod Pavla Béma je žádoucí. V rozhovoru pro Právo odmítl spekulace o jménech kandidátů na pozice ministrů v budoucí vládě, ať již jde o novopečeného šéfa pražské ODS Borise Šťastného, nebo o místopředsedu TOP 09 Miroslava Kalouska.

Foto: Petr Horník, Právo

Petr Nečas při projevu před delegáty kongresu ODS

Článek

Pražská organizace zvolila do svého čela Borise Šťastného. Napomůže tato volba zlepšení vztahů Prahy s celostátním vedením, které byly delší dobu pošramocené?

Borisi Šťastnému jsem již blahopřál a vyjádřil jsem se, že se již těším na další spolupráci. Ta příležitost tady je. Ale region netvoří jen jeden člověk jako předseda, stejně jako ODS netvoří jen její předseda.

Budete chtít další výměny v pražské organizaci?

To je jejich věc. Oni sami musí nejlépe vědět, jaké kroky jim pomohou k nejlepšímu výsledku v podzimních komunálních volbách. Do toho jim nikdo nebude mluvit.

Měl by odejít z funkce primátora Pavel Bém?

Pavel Bém sám musí vědět, který krok ODS před volbami prospěje. Já bych na jeho místě odešel, i když je to bolestivé a také částečně nespravedlivé.

Myslíte, že Bém získal špatnou pověst nespravedlivě?

Ono to někdy nabylo až podoby mýtu a určité drakonizace, ale politika je nespravedlivá. Pavel Bém by se měl rozhodnout ve prospěch pražské ODS.

Co říkáte na to, že paní Černochová z jednání, kde se volil nový předseda, odešla rozladěná tím, že vše bylo dohodnuto dopředu a že tam není vůle ke změnám?

Na jednání jsem nebyl ani minutu, informace mám zprostředkované, ale je skutečností, že se objevila řada stejných názorů, jako má paní Černochová, a to by samozřejmě bylo znepokojující.

Má pražská ODS šanci na podzim obstát proti TOP 09, která ji v Praze převálcovala?

Nepřeválcovala. Jen vyhrála nad ODS o několik procent. Ale vše zjistíme až na podzim.

Když se Boris Šťastný stal šéfem pražské organizace, stouply jeho akcie pro vstup do vlády?

Vstup do vlády a předsednictví regionu spolu vůbec nesouvisí.

Pražská organizace nedostala nikoho do vedení ODS, nebylo by dobré, aby Praha měla svého zástupce ve vládě? Mluví o tom třeba Pavel Bém.

O tom může pan Bém klidně mluvit. Příslušnost k nějakému regionu nedává nároky ke vstupu do vlády. Tam rozhodují pouze kompetentnost, schopnost a pracovitost toho člověka. Není to tak, že jsou privilegované regiony, které mají nárok na členství ve vládě. Máme 14 rovnoprávných regionů.

A je Boris Šťastný kompetentní vykonávat funkci ministra zdravotnictví?

On je schopný a kompetentní člověk, odborník v oblasti zdravotnictví.

Kdy začnete jednat o personálních návrzích?

Dokud není shoda nad programem, tak je debata zbytečná.

Diskuse, zda bude ministrem financí Miroslav Kalousek, ale probíhá veřejně.

To probíhá pouze mediálně a oficiálně se o tom nejednalo.

S Miroslavem Kalouskem jste o tom nemluvili?

S panem Kalouskem jednáme o mnoha věcech, ale o personálních otázkách ne.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám