Hlavní obsah

Kraje Ústecký a Jihomoravský přestanou hradit lidem poplatky

Právo, Novinky, Aleš Pelikán, Miroslav Homola

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ústí nad Labem
Aktualizováno

Ústecký kraj bude pravděpodobně dalším krajem, který přestane občanům proplácet regulační poplatky za ošetření u lékaře a v nemocnici. Radní kraje už doporučili zastupitelstvu rozhodnout o odvolání veřejného příslibu k datu 1. července. Novinářům to ve čtvrtek řekla mluvčí kraje Magdalena Hanáčková. O stejném kroku rozhodli ve čtvrtek i zastupitelé Jihomoravského kraje.

Článek

Poslední červnový den končí i v jihomoravském kraji proplácení zdravotnických poplatků v nemocnicích a lékárnách zřizovaných krajem. O změně rozhodli krajští radní za ČSSD, kteří se účastní již posledního společného jednání ze svými kolegy z ODS. Rozhodnutí oznámil na zasedání zastupitelstva hejtman Michal Hašek (ČSSD).

Foto: Miroslav Homola, Právo

Jihomoravský hejtman Michal Hašek se radí se svými stranickými kolegy před vyhlášením zrušení zdravotnických poplatků v kraji.

Kraj na poplatcích loni utratil 50 miliónů korun, letos to už bylo deset miliónů. Čtvrteční zasedání zastupitelstva bylo poslední, kdy vedení kraje ještě jednalo s dosud koaličními představiteli z ODS.

Na Ústecku rozhodnou definitivně příští týden

Ke stejnému kroku se schyluje i v Ústeckém kraji. „Finální rozhodnutí o zrušení příslibu proplácení poplatků bude na krajském zastupitelstvu 23. června,“ řekla Hanáčková.

Poplatky v kraji byly propláceny v pěti krajských nemocnicích spadajících pod Krajskou zdravotní, dvou léčebnách dlouhodobě nemocných a psychiatrické léčebně Petrohrad. Loni Ústecký kraj na poplatcích za pacienty zaplatil zhruba 42 miliónů korun. Letos má v rozpočtu vyčleněno 24 miliónů korun na poplatky do poloviny roku.

Kraj si je podle Hanáčkové vědom nesystémovosti regulačních poplatků, jejich asociálního charakteru a absence prokazatelné regulační funkce, proto aktivně podporoval veškeré legislativní iniciativy mající za cíl jejich zrušení či podstatné omezení. Rada doporučila zrušení proplácení poplatků i s ohledem na výsledek parlamentních voleb, kdy nelze v blízké budoucnosti očekávat zrušení povinnosti poplatky platit.

EK se systém nelíbí

Systém proplácení poplatků jen v některých zdravotnických zařízeních se nelíbí Evropské komisi. Označila ho za diskriminační a doporučila ho zrušit.

Jako první odstoupil od proplácení poplatků Pardubický kraj, následoval ho sousední Královéhradecký. Tento týden přestal proplácet poplatky Karlovarský a Moravskoslezský kraj, příští týden se přidá Liberecký kraj. 1. července se připojí také Zlínský kraj. Posledním hejtmanem, který rušení proplácení poplatků zatím nepřipouští, je středočeský David Rath.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám