Hlavní obsah

VV zůstaly se svým "čertíkem" v podobě daňové amnestie samy

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Další „čertík“ vyskočil v rodící se trojkoalici. Vyjednávači Johnových véčkařů zůstali sami s jedním ze svých programových hitů: daňovou amnestií, která má podnikatele s ulitými penězi přilákat domů a prominout jim tresty. ODS a TOP 09 tuto amnestii zásadně odmítají.

Foto: Stanislav Zbyněk, ČTK

Šéf Věcí veřejných Radek John (uprostřed) spolu s kolegy z VV Vítem Bártou a Kristýnou Kočí na jednání o společné vládě

Článek

Nyní půjde o to, zda VV ze svého návrhu vycouvají. Daňová amnestie ovšem dráždí oba partnery natolik, že véčkaři nejspíš mnoho na výběr mít nebudou.

„Nesouhlasíme s tím, ale budeme o tom dál jednat,“ řekl v pondělí Právu lídr ODS Petr Nečas. Podle člena pracovní skupiny pro veřejné finance Martina Kocourka z ODS je takový návrh nepřijatelný z morálního hlediska.

Kalousek: Je to morální hazard

Obdobně se vyjádřil i jeden z vyjednávačů TOP 09, místopředseda strany Miroslav Kalousek. „Pokládám to za nepřijatelný morální hazard,“ sdělil Právu.

Občanští demokraté a TOP 09 mají shodný argument, jako v případě agenta provokatéra: nelze někoho vyvinit z trestné činnosti, pro poctivé podnikatele by to byl děsivý signál.

Jak by měla vypadat amnestie podle VV

VV si amnestii po vzoru Itálie či Německa představují tak, že by každý, kdo dodatečně přizná peníze nezákonně vyvedené do zahraničí, zaplatí jednorázovou sankci 6 až 8 procent z takto vyvedené sumy, aniž by byl postižen za kriminální čin.

V žádném případě by ale nesmělo jít o peníze získané z trestné činnosti. Podle VV by amnestie mohla do státní kasy přinést šest až osm miliard korun a dalších sto miliard do české ekonomiky.

Podle Radka Johna by mělo jít o lidi, kteří si třeba ulili peníze na britských Panenských ostrovech a v Česku si nemohou koupit ani králíkárnu, protože tady nic nepřiznali a sousedi by se ptali, odkud na ni získali peníze.

„Tihle lidé pochopili, že mít šest jachet v Karibiku je nesmysl, že chtějí mít jedno porsche v Praze. Spousta těchhle lidí by sem ty peníze ráda vrátila a tady se s nimi vytahovala, po právu,“ uvedl.

„Uvidíme, jak to VV myslí vážně,“ tvrdí Kocourek. Véčkaři ale trvají na svém. Alespoň podle jejich pondělního prohlášení, v němž tvrdí, že média se snaží vyvolat dojem, že ustupují ze svého programu. „Nic takového není pravda,“ hájí se Johnovi lidé.

A že by véčkaři ustoupili např. ve snížení armádního rozpočtu o deset miliard a převedení peněz na školství? Ani to není pravda, píší v prohlášení. „Z ničeho rozhodně neustupujeme, neboť jsme se ještě vůbec na ničem nedohodli. Škrty v armádě a přesun peněz do oblasti školství jsou pro nás prioritou,“ uvedli v pondělí véčkaři.

Podle jedné z vyjednávaček v oblasti zahraniční politiky a obrany Kristýny Kočí ale na svůj původní návrh už tolik netlačí. „Škrtání bude, bylo to jednou z priorit, ale že by to bylo 10 miliard, to by asi bylo naivní říkat,“ připouští Kočí v HN. Strana podle ní v programu nezohlednila škrty, které loni realizoval dosluhující ministr obrany Barták.

Také zrušení poplatků za položku na receptu je prý pro véčkaře klíčové a budou ho prosazovat na veškerých jednáních. Skupina pro zdravotnictví se poprvé sejde až v úterý.

Už minulý týden po jednání s ODS John na otázku, zda budou trvat na zrušení poplatků, odpověděl: „To předbíháte. Jsme ochotni udělat vše, aby v této republice byla zdravotnická reforma, bez které se zdravotnictví dostane do velkého problému. Ale jak konkrétně, o tom zítra, popozítří.“

Ke sloučení ministerstev obrany a vnitra pod jedno ministerstvo bezpečnosti, které rovněž véčkaři slibovali, John řekl: „Uvědomuji si, že je to projekt na více volebních období a velmi pečlivou přípravu.“ V pondělním prohlášení o této prioritě není ani slovo.

Nadále ale Johnovi lidé hájí agenta provokatéra. Zatímco ale na počátku šlo o institut použitelný plošně, nyní svůj názor mírně přehodnotili. Už by měl být nasazován na úředníky a politiky pouze v případech podezření z korupčního jednání.

S čím už VV narazily
- agent provokatér
- deset miliard z obrany na školství
- sloučení vnitra a obrany, životního prostředí a zemědělství
- zrušení poplatku za recept

„V programu jsme jasně deklarovali, že hodláme prosadit testy korupční odolnosti a na tom nadále trváme. Pro účely koaličních jednání jsme protikorupční balíček detailně propracovali ve spolupráci s odborníky z Transparency International a Právnické fakulty UK,“ tvrdí véčkaři.

A to navzdory nedávnému protestu nevládní protikorupční organizace TIC, která se ohradila proti tomu, že ji VV zatáhly do své kampaně a využily její jméno. Stanislav Beránek z TIC Právu řekl, že TIC s VV žádnou exkluzivní spolupráci neuzavřela. Dodal, že pokud se na TIC někdo obrátí, tak samozřejmě odpoví. Zákony, jako třeba o střetu zájmů, jsou ochotni i připomínkovat, ale v žádném případě neuzavírají žádné dohody s politickými stranami.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám