Hlavní obsah

Obří puma z druhé světové války vyhnala desítky lidí z domů

Právo, Anna Bortlíčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava
Aktualizováno

Asi 60 lidí ze 24 domů bylo v sobotu dopoledne evakuováno kvůli 100kilogramové letecké pumě z druhé světové války, která byla nalezena v poli ve Velké Polomi u Ostravy. Policie uzavřela část silnice I/11 mezi Ostravou a Opavou, která Velkou Polomí prochází. Řidiči musejí využít objížďky přes Dolní nebo Horní Lhotu.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Leteckou pumu našel ve 2:00 v noci hledač mincí prostřednictvím detektoru kovů a oznámil to policii. Evakuováni byli lidé z nejbližších domů, kde by mohlo dojít k ohrožení,“ řekla Právu mluvčí ostravské policie Gabriela Holčáková.

Podle ní policisté hned ráno místo zajistili, přivolali pyrotechniky, kteří pak museli pumu obalenou v hlíně a pokrytou korozí očistit, aby prozkoumali iniciační mechanismus

Pyrotechnici zjistili, že se jedná o plně aktivní ruskou leteckou pumu FAB 100 z druhé světové války. „Je to puma tříštivá, která, pokud by vybuchla, má dopad střepin do vzdálenosti 1,5 až dvou kilometrů,“ popsala Holčáková.

Iniciační mechanismus pyrotechnici bezpečně na místě zničili, pumu zajistili a odvezli k bezpečnému zneškodnění. Kolem 11:30 už byla silnice uvolněna a lidé se mohli vrátit

Po lesích se válí více staré munice

Nálezy munice z druhé světové války jsou v regionu poměrně časté. Větší množství ji objevil před měsícem muž při procházce lesem v katastru Dobroslavic na Opavsku.

Tehdy se jednalo se o dvě dělostřelecké miny ráže 82mm, dva dělostřelecké granáty ráže 45 a 88mm, protitankovou leteckou pumu a třináct ručních granátů.

Jedna z min byla již natolik zarostlá v kořenech vzrostlého stromu, že ji nebylo možné bezpečně zajistit a odvézt spolu s ostatní municí. Pyrotechnici ji proto zneškodnili na místě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám