Hlavní obsah

Komu zvoní hrana? Lidovcům a zeleným na ministerstvech

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nervozita vládne týden po volbách na ministerstvech zejména mezi náměstky. Očekává se personální zemětřesení, ačkoli představitelé rodící se trojkoalice ODS, TOP 09 a VV tvrdí, že žádná topolánkovská „noc dlouhých nožů“ resorty nečeká.

Článek

Spočítané to ale podle všeho mají lidovci a zelení, jejichž strany zažily volební krach. Po náměstkovských funkcích naopak pošilhávají někteří poslanci, kteří neprošli volebním sítem.

Navíc některá místa jsou volná poté, co do Sněmovny byli zvoleni právě náměstci ministrů. Třeba Ivan Fuksa (ODS) z ministerstva financí, Marek Šnajdr (ODS) ze zdravotnictví či Pavel Staněk (ODS) ze spravedlnosti. Funkce poslance a náměstka ministra jsou neslučitelné. Ministr však poslancem být může.

„Hlavně odbornost“

„Pevně doufám, že výběr bude podmiňován odborností, nikoli tím najít práci pro neúspěšné poslance,“ řekl Právu místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek a dodal: „Samozřejmě respektuji ale právo té či oné koaliční strany doporučit ministrovi svého náměstka.“

A že by přišla noc dlouhých nožů? „Tím bych byl naprosto šokován,“ tvrdí Kalousek, který připomněl, že personálie vůbec nejsou na programu dne. „Ty jsou někde na straně patnáct koaliční smlouvy a my jsme teď na straně jedna,“ poznamenal Kalousek.

Podobně se vyjádřil i jeden z vyjednavačů ODS, kandidát na ministra financí Martin Kocourek. Uvedl, že kvůli ekonomické situaci „půjde do tuhého“, a proto bude nutná odbornost. Na tu si budou muset koaliční strany u jednotlivých náměstků posvítit.

SZ: jsme experti

Pokud by mělo jít výhradně o odbornost, pak by mohli být – jak řekl Právu místopředseda Strany zelených František Pelc – zelení náměstci v klidu. Podle něj totiž vynikají odbornými kvalitami. Ať už jde o náměstky na dopravě, zemědělství, a především na životním prostředí.

„Své posty nezískali kvůli korytům, ale kvůli své odborné zdatnosti,“ uvedl Pelc. Přesto připouští, že ke změnám může dojít. „Tak to prostě chodí,“ okomentoval povolební situaci.

Zda sám zůstane v čele agentury pro ochranu přírody a krajiny řízené ministerstvem životního prostředí neví. „Nejsem tady kvůli politické kariéře, ale člověk nikdy neví,“ řekl Pelc, který v agentuře působil už v devadesátých letech.

„Radši půjdu z vnitra sama“

Kvalitu lidoveckých náměstků vyzdvihuje také místopředsedkyně strany Michaela Šojdrová, ale nejspíš marně. „Stoprocentně nezůstanu. Když jsme byla koaličním náměstkem jako odborník na problematiku evropského předsednictví, tak si nemyslím, že nová vláda bude postupovat jinak,“ řekla náměstkyně na vnitru Lenka Ptáčková Melicharová.

Součástí každé koaliční smlouvy bývá ujednání, že na ministerstvu, kde strana nemá ministra, dosazuje svého náměstka. O jmenování sice rozhoduje ministr, ale obvykle bývá vystavován tlaku politických stran, aby přijal konkrétní politiky.

Na odchod se připravuje lidovec Marián Hošek z ministerstva práce a sociálních věcí, kde náměstkuje už pět let a zažil soc. dem. Zdeňka Škromacha i Petra Nečase z ODS. „Jako politický náměstek musím očekávat i toto, ale bude na rozhodnutí ministra,“ řekl.

Otazníky visí také např. nad lidoveckými náměstky Stanislavem Kozákem na zemědělství či Tomášem Kopřivou na obraně nebo Jiřím Kolibou na místním rozvoji.

Odejít z ministerstva dopravy budou podle dobře informovaných zdrojů muset náměstci Eduard Havel (Strana zelených) a Jaroslav Král (ČSSD), který byl svého času blízkým spolupracovníkem Jiřího Paroubka.

Na ministerstvu financí je náměstkem ministra člen KDU-ČSL Jan Málek. Je to nejdéle sloužící náměstek ze současných ministrových zástupců, ve funkci začal v roce 2004.

Někteří lidovečtí náměstci v různých resortech přešli k TOP 09. Třeba Marek Ženíšek z ministerstva spravedlnosti, který se stal místopředsedou nové strany a poslancem, nebo náměstek na školství Jan Vitula.

Reklama

Výběr článků

Načítám