Hlavní obsah

Marek Benda o titul JUDr. přijít nemůže, nikdy ho totiž nedostal

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Staronový poslanec ODS a šéf ústavně-právního výboru právě končící Sněmovny Marek Benda o zpochybňovaný titul JUDr. z plzeňských práv nepřijde, nikdy ho totiž nezískal. Právu to ve středu potvrdil jak sám Benda, tak expert na správní právo z fakulty František Korbel, který má na starosti přípravu podkladů pro správní řízení s podezřelými držiteli titulů v Plzni.

Foto: Michal Krumphamzl, ČTK

Poslanec ODS Marek Benda

Článek

Přitom na podzim a také ještě počátkem letošního roku vedení univerzity i fakulty v čele s rektorem Josefem Průšou a děkanem Jiřím Pospíšilem ODS) tvrdilo, že nejprve musí v rámci správního řízení Bendovi titul odebrat a on poté může znovu požádat o rigorózní řízení. Nakonec to ale Západočeská univerzita v Plzni vůbec nemusela udělat, protože Benda nikdy neobdržel diplom s titulem JUDr.

Benda je nadále pouze Mgr.

„Oni vychází z toho, že když jsem si titul a osvědčení o něm, tedy diplom, nepřevzal, nevydali mi ho, tak žádný titul nemám a nemají mi tedy co odebírat. A já s tímto výkladem nepolemizuji,“ uvedl Benda, který má tedy nadále jen titul magistr z roku 2008.

Loni sice složil rigorózní zkoušku, která by ho opravňovala titul JUDr. získat. Jenže ještě než proběhly promoce, v listopadu vyšlo veřejně najevo, že jeho rigorózní práce je totožná jako předchozí diplomová a nesplňuje svou délkou a údajně i kvalitou požadavky takové práce.

Měla sice předepsaných sto stran, ale její řádkování bylo nestandardně roztažené a písmo zvětšené, takže když se text převedl do běžné velikosti, měla práce jen 57 stran.

Oponentem mu byl tehdejší proděkan Milan Kindl, domnělá hlavní postava aféry s nestandardním udělováním titulů z plzeňských práv. To, že Benda mohl použít diplomovou práci i jako rigorózní, povolil tehdejší děkan Jaroslav Zachariáš, další aktér aféry.

Právě kvůli skandálu s nevyhovující rigorózní prací Benda k promoci nepřišel.

„Diplom se mu už nestihlo vydat, nemá ho tedy a následně mu bylo jen sděleno, že už mu diplom vydán nebude, což pan Benda nerozporuje a u něj je tak věc skončena, protože titul JUDr. vlastně vůbec nedostal,“ přiblížil Korbel.

Benda o titul JUDr. stojí

Benda však nadále počítá s tím, že o něj bude opět usilovat. Fakulta však zatím na neurčito zastavila všechna rigorózní řízení a JUDr. tedy zatím nikdo získat nemůže.

„Jakmile rigorózní řízení obnoví, tak o něj znovu požádám. Svou práci jsem už nějak dopracoval, ale zatím nemám nikoho, kdo ji povede, když řízení neprobíhají,“ podotkl.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám